PUBLICITAT

La vocació europeista d'Andorra

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Sempre s'ha dit de forma convençuda que per ser més petits no es té menys veu. Andorra disposa d'un vot a l'Assemblea General de les Nacions Unides, i per tant la mateixa representació que els estats tot poderosos. Evidentment que la influència no és la mateixa ni tampoc la possibilitat de posicionar-se de forma clara i contundent en determinats afers que, diguem-ne, són delicats des del punt de vista diplomàtic.

Ahir va ser un dia important en clau de política exterior per al Principat, que va agafar les regnes de la presidència del Consell d'Europa.

Andorra va assumir ahir la presidència del Consell d'Europa, i durant els propers sis mesos encapçalarà diversos actes i cimeres. Una de les prioritats, que a més tindrà continuïtat durant les futures presidències d'Armènia i Àustria, és estudiar si hi ha competències que es puguin adquirir durant el procés educatiu en relació a la democràcia i els drets humans. Un debat centrat en aquesta qüestió tindrà lloc a Andorra, i hi participaran al voltant d'un centenar de tècnics i ambaixadors. Dos dels actes importants d'aquest mandat se celebraran al país, però la gran majoria tindran lloc a Estrasburg, per donar a conèixer allà el Principat. La inversió a fer per tirar endavant la presidència és de 320.000 euros, a banda dels 95.000 que s'invertiran en dues accions de promoció turística a Estrasburg.

L'altre gran esdeveniment que se celebrarà a Andorra amb motiu de la presidència del Consell d'Europa està relacionada amb una altra de les prioritats d'aquest mandat, que és la joventut i la formació o sensibilització de joves de zones de conflicte. Es tracta d'un seminari de formació dels joves andorrans i trobada dels joves ambaixadors per a la pau, que se celebrarà al mes d'abril.

Des de l'entrada en vigor de la Constitució, Andorra ha obtingut la majoria d'edat amb la plenitud de presència en la majoria d'organismes internacions i la ratificació d'acords internacionals per demostrar la seva vocació democràtica i de total cooperació. Com va dir ahir el cap de Govern, Antoni Martí, en l'acte institucional per celebrar la presidència a Estrasburg, Andorra té vocació europeista. Sempre l'ha tinguda però és en l'actualitat quan amb els fets ho ha demostrat amb major contundència.

Martí es va mostrar convençut que els sis mesos presidint el comitè de ministres d'aquest organisme seran un èxit i que serviran per demostrar la profunda vocació europeista d'Andorra. Fa 18 anys que Andorra va estrenar la seva presència al Consell d'Europa, i ara ens trobem en un moment de negociacions per trobar l'encaix a Europa. La presidència del Consell d'Europa és una oportunitat per fer conèixer el país a nivell internacional i ajudar en aquestes negociacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT