PUBLICITAT

Divulgació de l'IGI per evitar excuses

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Encara que falta un mes i mig –al gener– perquè es comenci a aplicar l'Impost General Indirecte (IGI), encara planen molts dubtes sobre la seva aplicació. Els ciutadans andorrans no han destacat precisament per la seva cultura sobre fiscalitat, però el nou esquema de fiscalitat que s'està impulsant obliga a adaptar-se a la reforma.

Andorra se situa en el camí de la resta de països pel que fa a fiscalitat, mantenint el diferencial per continuar sent atractiva fiscalment, però amb un marc jurídic que atorgui credibilitat a aquells que apostin per instaurar els seus negocis al Principat.

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va donar a conèixer ahir la campanya divulgativa sobre l'IGI que a partir de la setmana vinent el Govern adreçarà als obligats tributaris –empresaris, comerciants i professionals liberals– i que durarà fins a finals del mes de desembre. L'IGI entra en vigor el proper 1 de gener.

Cinca va explicar que la campanya es farà a través de diferents canals: reunions públiques amb els professionals del sector i els tributaris; l'enviament de 5.200 mailings personalitzats que farà la Cambra de Comerç (CCIS) amb la seva base de dades a partir del material facilitat pel Govern, l'enviament del mateix material a d'altres 20.000 correus electrònics que faran també la CCIS, la CASS i l'Administració Tributària amb les seves bases de dades, i anuncis als mitjans de comunicació.

En la seva compareixença Cinca va anar més enllà i es va referir a les qüestions que s'han suscitat des dels comuns. El ministre va manifestar que els serveis que presten els comuns que generen un preu públic i entren en concurrència amb el privat hauran d'aplicar l'IGI, i que dintre d'aquests n'hi haurà que en funció de la categoria tindran un tipus de gravamen superreduït, és a dir, de cost 0, perquè seran considerats com una prestació social. Fa bé el Govern en no estalviar pedagogia perquè quan arribi la data no hi hagi qui es pugui emparar en la desinformació per no complir amb els seus compromisos tributaris. També cal fer arribar el missatge que Andorra no és un paradís fiscal i que la implementació d'impostos s'ha de veure com un fet normal i homologable dins del nostre entorn, sense que això suposi castigar empresaris i treballadors amb uns gravàmens més propis d'inferns fiscals.

La implantació de l'IGI no comportarà necessàriament l'encariment de productes i serveis. Acabarà amb el ball de noms i en alguns casos determinats sectors es veuran beneficiats per una fiscalitat més baixa. Hi ha temps per aconseguir escampar com funcionarà, com s'aplicarà i quina incidència tindrà l'impost perquè tothom pugui estrenar l'any sense cap dubte ni excusa per tenir-la.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT