PUBLICITAT

La revisió de la ràdio i la televisió públiques

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Els grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata van estar d'acord que calia suprimir el Consell Andorrà de l'Audiovisual (CAA), i la supressió es va fer efectiva dijous passat, quan el Consell General va aprovar la modificació de la Llei de la radiodifusió i televisió pública i de creació de la societat pública Ràdio i Televisió d'Andorra, SA, de 13 d'abril del 2000.

Tots dos grups estan d'acord igualment que cal actualitzar els estatuts de Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA SA), tenint en compte que van ser elaborats al mateix temps que la llei i que no s'ajusten, per tant, a la Llei 20/2007, del 18 d'octubre, de societats anònimes i de responsabilitat limitada. Aquesta és una de les tasques que la Comissió Legislativa d'Economia té damunt la taula, amb una base de treball que els demòcrates van lliurar als socialdemòcrates l'estiu passat.

Però la revisió de la ràdio i la televisió públiques no s'acaba aquí. El grup socialdemòcrata, segons ha manifestat el conseller David Rios, vol aprofitar l'ocasió per introduir altres canvis a la llei que les regula amb l'objectiu d'assegurar «la pluralitat» dels mitjans de comunicació públics. És per això que els socialdemòcrates han decidit treure la pols a una proposició de llei que havien presentat l'abril del 2008, i que el Consell General d'aleshores, de majoria liberal, va decidir no prendre en consideració. Una proposició de llei, per cert, en la qual els socialdemòcrates proposaven ja la supressió del CAA: «L'experiència dels darrers anys ha demostrat que el Consell Andorrà de l'Audiovisual no ha estat un organisme operatiu ni que hagi permès fer cap pas endavant en la defensa de la independència i el pluralisme dels mitjans audiovisuals públics. Aquesta Llei no el manté i trasllada les seves limitades competències a altres instàncies».

L'essència de la proposta socialdemòcrata, que no ha variat en quatre anys i mig, segons afirma David Rios, quedava recollida a l'exposició de motius d'aquell text rebutjat: «La regulació de la societat pública RTVA, SA [...] manté l'esquema precedent, però incorpora importants novetats. En primer lloc, la concreció de la missió, l'objecte i els objectius de l'entitat. En segon lloc, l'afirmació de la seva independència i neutralitat, així com de la seva recerca de la qualitat. Això queda determinat després a través de diversos mandats, el més específic dels quals és l'elecció dels tres membres del Consell d'Administració pel Consell General, prèvia votació favorable de les seves tres cinquenes parts». I encara hi afegia: «Es tracta d'un canvi radical a l'ordenament andorrà, que se situa dins dels millors models d'imparcialitat televisiva. El Consell d'Administració –òrgan màxim de la societat– efectua, entre altres competències, el nomenament i el cessament del director general, a proposta del Govern».

Aquest és el punt de partida socialdemòcrata. Ara falta saber si tots aquests canvis generen el mateix consens que la supressió del CAA o l'actualització dels estatuts d'RTVA SA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT