PUBLICITAT

Obertura i un país preparat

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Si ens atenim a les manifestacions que va fer ahir el cap de Govern durant la visita a l'empresa Texbor, la llei d'inversió estrangera comença a recollir els primers fruits. Toni Martí va aprofitar la visita a l'empresa andorrana dedicada a la fabricació de cintes, per anunciar que tres mesos després de l'aprovació de la llei ja s'han rebut un total de 32 demandes d'inversió estrangera, 22 de les quals provenen d'Espanya, dues de França, dues xineses, i d'altres de països com Alemanya, Bèlgica i Holanda, entre d'altres. Es preveu que els 32 projectes empresarials, que estan gairebé tots autoritzats, suposaran una inversió inicial de sis milions d'euros. L'anunci del cap de l'Executiu arriba en un moment en què la ciutadana comença a estar cansada de bones intencions i de promeses futures, i en què el país necessita concrecions i constatar que la feina dels gestors polítics aporta els seus beneficis.

La llei d'inversió estrangera va aprovada el passat 21 de juny en el si del Consell General i suposa el pilar bàsic amb què el Govern i el seu grup parlamentari confien en revifar l'economia i aconseguir inversions de l'exterior que converteixin Andorra en una plaça atractiva per a les empreses per la seva baixa fiscalitat.

De moment s'ha d'acollir de forma positiva aquest primer anunci, recordant que la llei d'inversió estrangera serà d'utilitat si les empreses veuen que Andorra garanteix les condicions necessàries per dur a terme la seva activitat. Això és també un mercat laboral amb la formació adequada, noves tecnologies avançades, i els mecanismes de seguretat jurídica necessaris i un marc fiscal harmonitzat.

Un d'aquests requisits, com dèiem, és una mà d'obra preparada. Els plans de formació són vitals en aquest àmbit. No només faciliten el reciclatge perquè els aturats disposin de majors oportunitats a l'hora de trobar una nova feina, sinó que enriqueixen el país amb treballadors més preparats que poden aprofitar-se dels projectes empresarials que tenen l'intenció d'instal·lar-se a Andorra.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir els programes per a fomentar l'ocupació durant l'any 2013, la dotació dels quals augmentarà un 53% respecte l'actual exercici. A banda d'un programa per fomentar la contractació a través d'incentius en forma de subvenció, s'inclouen accions i activitats formatives específiques –impartides per la CCIS i empreses privades de formació– que complementin l'oferta del Ministeri d'Educació, i que inclouen àmbits com l'aprenentatge de llengües de francès i rus, el curs d'agent d'explotació de pistes d'esquí o el curs d'atenció al client. L'obertura necessita de tots els condicionats perquè la llei funcioni.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT