PUBLICITAT

La xifra del miler de desocupats

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Les xifres d'atur del mes de setembre tornen a ser desencoratjadores. La barrera dels mils desocupats torna a superar-se i el país es troba amb un problema enquistat que requereix d'actuacions immediates i de solucions a mig termini.

I és que el nombre de persones que buscaven feina el mes passat era de 1.013, el que suposa un increment de 106 persones respecte a l'agost, segons dades del Servei d'Ocupació, que té registrades 1.192 persones, de les quals 1.013 estan en recerca de feina i 179 volen millorar la seva situació laboral. De les 1.013 persones en recerca d'un nou lloc de treball, el 24,4% buscaven treballs no qualificats i el 18,8% estaven en recerca de feines de serveis, restauració, protecció i venedors; el 17,1% de treballs a la construcció i el 15,4% de treballs administratius. Les dades també mostren que de les 179 persones que volen millorar la seva situació laboral, un 24,6%, corresponien a treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors, un 20,1% a feines administratives, i un 16,2% a treballadors no qualificats.

I la problemàtica s'agreuja en la franja de persones entre 40 i 59 anys, segurament la més delicada perquè són persones amb càrregues familiars i amb més dificultats a l'hora de refer la vida laboral. Gairebé la meitat de les persones a la recerca de feina (46%), té aquesta edat, percentatge que també coincideix amb el de les persones que busquen feina i que resideixen a Andorra des de fa més de 20 anys (47%). En conseqüència aquest grup també és el més nombrós en quant a beneficiaris de prestació amb 82 persones. L'increment del nombre d'aturats a finals d'estiu és una constant que es reprodueix els últims anys, i en canvi ja no es reprodueix de la mateixa manera el fenomen de que la gent sense treball marxi del país, conscient de que tampoc tindrà oportunitats en el seu país d'origen.

L'atur és el gran damnificat d'aquesta crisi i ha de ser una de les grans preocupacions del Govern. Consta que és així per les matisacions del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, que ha recordat que la partida pressupostària destinada a les polítiques del foment de l'educació s'incrementarà en un 53%, passant dels 1,4 milions d'euros als 2,2, i en bona part els recursos aniran destinats a polítiques actives dins el sector privat. D'una banda, se subvencionaran formacions en el si de l'empresa per a treballadors sense experiència professional; de l'altra, s'impulsaran programes destinats a treballadors amb experiència.

De moment, con no se sap fins a on arribarà la inversió estrangera i els llocs de treballs que crearà, cal confiar en els plans de formació i en les exempcions a les empreses del país per revifar el mercat laboral, així com en els ajuts immediats a les famílies que s'han quedat sense recursos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT