PUBLICITAT

Un canvi de l'OCDE que inquieta

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

L'OCDE ha ampliat els paràmetres de l'article 26 del Model de Conveni d'intercanvi d'informació fiscal de manera que un Estat pugui fer sol·licituds col·lectives, és a dir, demanar informació fiscal a un altre país sobre un grup de contribuents sense necessitat de nombrar-los individualment. L'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) va modificar el passat 17 de juliol l'article 26 del Model de Conveni fiscal sobre intercanvi d'informació, article que regula els aspectes pels quals una administració pot demanar un intercanvi d'informació fiscal. La principal novetat de la modificació és que permet explícitament les peticions de grup o, altrament dites, sol·licituds col·lectives.

Això vol dir que les autoritats fiscals d'un Estat podran demanar a un altre Estat informació sobre un grup de contribuents sense necessitat de nombrar-los individualment, sempre i quan l'intercanvi d'informació sigui previsiblement rellevant per l'administració dels impostos de l'estat sol·licitant, independentment del secret bancari i l'interès fiscal intern de l'estat receptor de la sol·licitud.

Aquest canvi, anunciat en un teletip de l'agencia ANA, va fer saltar en un primer moment les alertes, tot i que al final del dia les matisacions van anar aclarint quin és el camí que ha encetat l'organisme internacional.

Va ser el ministre de Finances i Portaveu, Jordi Cinca, l'encarregat de dissipar els dubtes i els interrogants, davant la inquietud de si la modificació afecta a tots els intercanvis d'informació fiscal que fins a la data Andorra té signats.

Cinca va assegurar que l'ampliació dels paràmetres no varia substancialment l'essència dels convenis perquè continuen sent sol·licituds a demanda i no automàtiques. Tot i això, el ministre no va negar que la voluntat de l'OCDE és anar avançant cada cop més cap a la transparència, i per tant, va considera que l'intercanvi automàtic pot arribar a ser una possibilitat, però no de manera imminent. Pel que fa als convenis ja signats, Cinca va precisar que no es modificaran de forma sistemàtica, ja que de moment no s'ha rebut cap sol·licitud de cap país per fer el canvi. L'objectiu més immediat d'aquesta modificació de l'OCDE és situar l'intercanvi fiscal en una posició a mig camí entre la demanda a la carta actual i l'expedició de pesca (fishing expedition), però sempre anant avançant amb un horitzó que situa la informació automàtica com el destí final. Andorra haurà d'estar preparada però s'ha de ser conscients que un canvi d'aquestes característiques necessitarà de temps i de consens.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT