PUBLICITAT

La ILP, polítics i responsabilitats

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La plataforma ciutadana AD800 liderarà una iniciativa que té per objectiu recollir les signatures suficients (un 10% de la població amb dret a vot) per tirar endavant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que obligui a legislar als grups parlamentaris una llei que serveixi per demanar responsabilitats als polítics, és a dir, per poder jutjar la mala gestió.

La crisi econòmica i els casos de corruptela que s'han destapat en altres països han creat un distanciament entre la classe política i els ciutadans.

Els responsables d'AD800 ho justifiquen argumentat, segons la plataforma, que durant molts anys s'ha governat de manera totalment irresponsable, prioritzant els interessos particulars als interessos generals. Aquesta irresponsabilitat ha conduït un estat ric com Andorra a la ruïna i que ara, qui ha de pagar les conseqüències d'aquesta negligent gestió són els ciutadans. AD800 defensa que si el polític justifica el seu alt sou per l'elevada responsabilitat que té, ha d'assumir, per la mateixa raó, les conseqüències de les seves decisions, i per això propugna una llei per dotar d'eines reals a l'Estat per lluitar contra la corrupció, independentment del grup parlamentari que ostenti el poder.

Si no fa gaire temps hi havien queixes sobre un teixit social dormit i poc participatiu, la ciutadania andorrana ha despertat, empesa per una sensació de que no s'ha fet prou per evitar la situació que travessa el país i moltes famílies i que els polítics no van saber aprofitar els temps de bonança per adoptar les accions necessaris i transformar Andorra en un país obert i millor preparat per a la situació actual. És cert que aparentment a Andorra no hi ha hagut casos de corrupció, però això no és suficient per pensar de forma innocent que el país és aliè als interessos particulars, prevaricació, tràfic d'influència, suborns, etc. i que aquests no s'han produït mai.

El jurista Drago Kos, que ha estat anys president del Greco, explica que la corrupció és un fenomen patològic social molt perillós perquè no ataca directament a l'Estat, les seves institucions i els principis bàsics de la democràcia, sinó que els podreix des de dins. És cert que el mateix Kos, com a president del Greco, va manifestar que l'exemple d'Andorra en la prevenció i la lluita contra la corrupció pot servir per a altres petits estats i que aquest organisme ha avaluat positivament la lluita d'Andorra contra la corrupció. Però aquest examen no ha de ser cap excusa per frenar altres mecanismes que serveixin per enfortir la gestió política. Creiem que la ILP és una bona iniciativa que ha de comptar amb un ampli recolzament, fins i tos dels mateixos polítics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT