PUBLICITAT

Més contenció cara a l'any que ve

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El ministre Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va presentar ahir el projecte de llei de pressupost de l'any que ve, uns comptes que ascendeixen a 409 milions d'euros. Es tracta de l'eina bàsica del Govern en la qual es plasma els pilars bàsics de la política amb la que l'Executiu encara el 2013, un any que encara estarà marcat per la tempesta financera i en el qual es confia que sigui l'inici d'una tímida recuperació.

El ministre Cinca va destacar en la roda de premsa el compromís del Govern en la reducció del dèficit, un compromís que s'ha plasmat en una disminució dels números vermells que passen dels 63 milions pressupostats el 2012 als 45,5 previstos per al 2013, i que van en la línia dels objectius marcats d'aconseguir l'equilibri pressupostari al 2015. És més, el resultat de gestió (descomptant les despeses financeres), es preveu en 12 milions d'euros, el que segueix la línia marcada del dèficit zero d'aquí a dos anys.

Aquest projecte de pressupost té un marcat pes polític, doncs com no va descuidar el màxim responsable de finances en afirmar, són els primers d'aquest Govern després de la transició de poders, i pels quals ha disposat del temps requerit per concretar els seus objectius de cara a l'any vinent. Les principals xifres dels comptes passen per l'increment de la despesa social i de la inversió, de manera que els ajuts a les famílies augmenten un 6,48% fins als prop de vuit milions d'euros. Més notable encara és l'evolució de les ajudes d'inserció sociolaboral que augmenten en 1,5 milions d'euros fins els 4,7 milions, fruit del manteniment del programa de treball a l'Administració i nous plans de formació i ocupació dels aturats. És a dir, es fa front a la situació de crisi amb ajuts directes a les empreses i programes de formació per fomentar l'ocupació, el que demostra que l'Executiu taronja és conscient que la precarietat del mercat laboral continuarà sent una dificultat que haurà d'afrontar en el proper exercici i que la sensibilitat social ha de quedar al marge de la freda realitat que marquen els números, i per tant no es pot descuidar els problemes pels quals travessen moltes famílies en aquest país.

Els funcionaris hauran de continuar fents sacrificis i els seus sous queden congelats, un escenari que ja es produeix en el sector privat on la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors és constant.

Pel que fa a la inversió se situa en els 46,8 milions d'euros amb un increment del 30% respecte a aquest exercici. És un pressupost auster, que inclou l'inici de la construcció de l'escola de Canillo, l'ampliació del centre Germans Riba d'Ordino, l'Estadi Nacional, obres de pavimentació de la xarxa, la remodelació de l'antiga duana del Pas de la Casa, o la connexió d'Encamp amb la variant. Auster i continuista respecte a l'actual, i pensats més com a gestió en moments difícils.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT