PUBLICITAT

¿Quins drets exactament?

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Els drets laborals bàsics estan recollits a l'article 29 de la Constitució: «Tota persona té dret al treball, a la promoció per mitjà del treball, a una remuneració que garanteixi al treballador i a la seva família una existència conforme a la dignitat humana, així com a la limitació raonable de la jornada laboral,al repòs setmanal i a les vacances pagades». I encara dins del mateix capítol cinquè, dedicat als drets i principis econòmics, socials i culturals, hi trobem l'article 30: «Es reconeix el dret a la protecció de la salut i a rebre prestacions per atendre altres necessitats personals. Amb aquestes finalitats, l'Estat garantirà un sistema de Seguretat Social». La importància d'aquest article rau en el fet que blinda un sistema de Seguretat Social que té el seus orígens a l'any 1966, la finalitat del qual és «donar cobertura als beneficiaris, als seus drethavents i a les persones a càrrec seu, en situacions de malaltia, de maternitat, d'accident laboral, d'invalidesa i de defunció, incloent-hi en la secció de vellesa el pagament de pensions contributives» (tal com queda recollit a la Llei 17/2008 de la seguretat social).

D'altra banda, el 18 de desembre del 2008 es van aprovar tres lleis cabdals des del punt de vista dels drets laborals i sindicals: la Llei 35/2008 del Codi de relacions laborals, la Llei 34/2008 de la seguretat i la salut en el treball i la Llei 33/2008 qualificada de llibertat sindical. La Llei de la seguretat i la salut en el treball esmenta, en la seva exposició de motius, aquells articles 29 i 30 de la Constitució als quals ens hem referit: «El dret al treball i a la protecció de la salut recollits en els articles 29 i 30 de la Constitució tenen la consideració jurídica de drets i principis econòmics i socials que l'Estat ha de protegir i fomentar. Es tracta, doncs, d'un mandat constitucional que implica la necessitat de desenvolupar polítiques actives orientades a aconseguir la màxima protecció de la salut i la integritat física dels treballadors. Aquestes polítiques s'inscriuen en la voluntat de millorar les condicions de treball de forma harmonitzada amb la resta de països europeus».

Pel seu cantó, el Codi de relacions laborals «pretén reunir en un sol text legal els aspectes regulats en la Llei 8/2003, del 12 de juny, sobre el contracte de treball, i hi afegeix qüestions noves que fins ara no s'havien legislat, com ara la regulació dels drets de representació col·lectiva, el dret de reunió dels treballadors a l'empresa i la negociació col·lectiva de convenis i acords col·lectius de treball».

Estem a les portes d'una manifestació que diu que vol ser en favor dels drets laborals de tots els treballadors, però per ara encara no s'ha formulat cap reivindicació concreta. Potser el primer pas hauria de ser una reflexió a l'entorn d'aquests drets que, efectivament, són iguals per a tothom.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT