PUBLICITAT

Els primers ambaixadors

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Són 57 els esportistes andorrans que han participat en uns Jocs Olímpics. Els primers, això sí, ho van haver de fer sota la bandera espanyola. I és que el Comitè Olímpic Andorrà (COA) no va ser creat pel Consell General fins a l'any 1971, i encara trigaria un temps més a ser reconegut internacionalment.

La plaça del Consell General va acollir ahir la celebració dels 60 anys d'olimpisme andorrà, un acte que volia ser un homenatge a tots aquests esportistes que han representat Andorra amb orgull i han demostrat la grandesa d'aquest petit país amb el seu esforç i la seva perseverança. Perquè és amb esforç i perseverança que s'arriba a participar en uns Jocs Olímpics.

És de justícia reconèixer –tal i com ho va fer ahir el síndic general, Vicenç Mateu– que els primers esportistes olímpics van ser també els primers ambaixadors d'Andorra, donant a conèixer el Principat fora de les nostres fronteres molt abans que s'articulés un cos diplomàtic propi. Però el reconeixement va més enllà de les gestes assolides en 36 anys de participació ininterrompuda a les Olimpíades tant d'estiu com d'hivern: el reconeixement és també pels valors que tots ells, amb la pràctica de l'esport, contribueixen a difondre al conjunt de la societat. Uns valors –l'esforç i la perseverança, però també la camaraderia, el treball en equip o el sacrifici– que afavoreixen la convivència cívica i que avui, per tant, són més necessaris que mai –i aquí parafrasegem altra vegada les paraules del síndic, que ahir va cloure l'apartat de parlaments dedicats als olímpics andorrans.

L'acte va finalitzar amb la inauguració d'una exposició al vestíbul del Consell General, amb les fotografies que configuren el llibre Olímpics andorrans, 1952-2012, editat pel COA, i elaborat pels periodistes Rafa Mora i Iván Moure i el fotògraf Tony Lara. Una festa on hi eren des de l'atleta més veterà, Lluís Molné, fins a Cristina Llovera, que als Jocs de Londres va ser l'atleta més jove. Sense oblidar-nos de Joan Tomàs i Toni Bernadó, que van rebre un trofeu per ser els esportistes andorrans que més experiències olímpiques acumulen: exactament cinc. Bernadó, a més, és l'únic home del món que ha completat cinc maratons olímpiques. Unes 200 persones van assistir a l'acte d'ahir, però de ben segur que el llibre i l'exposició contribuiran a fixar a la memòria col·lectiva de tots els andorrans els noms propis de l'aventura olímpica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT