PUBLICITAT

Subsidi d'atur, un debat ineludible

  • DAVANT DE L'IMPACTE DE LA CRISI, UNA DE LES PRIORITATS SÓN ELS ATURATS
EDITORIAL

Unes de les principals víctimes d'aquesta crisi galopant amb extensió internacional són els treballadors, aquells que es queden sense feina perquè l'empresa no ha pogut sobreviure a la recessió o perquè la disminució de les activitats i les vendes forcen l'empresari a haver de retallar la plantilla. Per aquest motiu, els governs estableixen mecanismes de protecció temporal, que serveixin de matalàs per a aquells ciutadans que d'un dia a un altre queden com a desocupats laborals, i amb poques expectatives d'aconseguir una feina. De moment, els països europeus mantenen un subsidi d'atur, que no és més que les contribucions que fan els treballadors ocupats, que serveixen per si s'ha de passar el mal tràngol de l'atur.

Un col.lectiu que ara per ara té un motiu de satisfacció és el transfronterer, després que l'acord en la reforma laboral espanyola inclogui que aquest col.lectiu tindrà dret a percebre el subsidi d'atur, sempre que anteriorment hagi cotitzat a l'Estat espanyol. A Andorra, de moment, els desocupats que reuneixen els requisits cobren uns ajuts no contributius, a càrrec de l'Executiu, de 916 euros al mes durant un període de mig any. Aquest ajut és una mesura extraordinària en un temps reduït i no substitueix l'assegurança d'atur en la qual des del Govern s'està treballant i que sí que serà contributiva. Si bé la prioritat del Govern ha de ser fomentar l'activitat i la creació de llocs de treball, també es fa necessari que l'aturat no quedi en una situació de desemparament.

Més enllà de la inajornable reforma fiscal, el Govern socialdemòcrata s'ha posicionat en diferents ocasions a favor de regular l'assegurança d'atur. Abans de final d'any, els socialdemòcrates volen tenir enllestida l'aprovació de la llei que reguli l'assegurança per desocupació involuntària. El PS es va comprometre a la campanya a impulsar-lo si disposava del consens suficient al Consell General. En principi, tant els reformistes com ApC rebutjaven la creació d'un subsidi d'atur, tot i que cap de les dues formacions no ha tancat mai la porta a debatre les possibles solucions a un problema que no ha fet sinó agreujar-se en els darrers temps.

De moment, les patronals

Pime i CEA pronostiquen que l'evolució del mercat laboral serà negativa, amb una disminució del nombre d'assalariats, que expliquen perquè algunes empreses no podran continuar resistint els cops d'aquesta crisi, més llarga del que s'esperava.

Si bé la solució passa per mesures que reactivin l'economia i permetin superar aquesta complicada travessa negativa, El PS haurà de treballar amb celeritat en aquest subsidi d'atur, i intentar trobar el màxim consens.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT