PUBLICITAT

Més activitat de la UIF contra el blanqueig

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El març de l'any que ve és la data fixada pel Consell d'Europa perquè Andorra lliuri un informe de seguiment, mitjançant el qual haurà de donar compte de la implementació de les recomanacions fetes pel Moneyval, amb l'objectiu que el Principat reforci els mecanismes de lluita contra el blanqueig de capitals. Els deures s'estan fent, però agradi o no, Andorra encara està lluny dels requisits que marquen els estàndards internacionals i és per aquest motiu que l'informe de l'agència internacional va fer al maig un toc d'atenció.

L'objectiu del Moneyval, constituït el 1997, és que els seus membres disposin d'un sistema eficaç per controlar el blanqueig i el finançament del terrorisme i que respectin les normes internacionals en aquesta matèria. Aquest control s'efectua a través d'informes periòdics per països sobre el compliment dels estàndards internacionals. El que va fer públic al maig va ser precisament un d'aquests informes, corresponent a la quarta fase d'avaluació –el Moneyval sotmet els Estats a un procés d'avaluació cada quatre anys.

L'informe posa en relleu tot el que queda per fer. És més, insta el Govern a dotar de més mitjans, tècnics i humans, la Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF), cosa que implica, necessàriament, més recursos en una època d'austeritat.

El Govern va reaccionar i d'immediat va anunciar que tant la UIF com les instàncies judicials es dotarian de més recursos. De moment la justícia continua immersa en un estat de precarietat permanent, com ho demostren les reiterades manifestacions del president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, que es queixa constantment de la falta de recursos, una situació que també pateix la UIF, i que el ministre Jordi Cinca justifica per la falta de mitjans d'un petit país com Andorra. Però el Moneyval continua exercint pressió, i considera insuficients el nombre de Declaracions d'Operacions Sospitoses (DOS), que l'any passat va ser de 21, tal i com va informa ahir el director de l'organisme, Carles Fiñana, durant la presentació de la memòria d'activitats de l'any 2011 de la UIF. El que és indiscutible és que es detecta un increment destacat, sobretot pel que fa als primers mesos d'aquest exercici. Durant l'any passat la UIF va investigar a 1.435 persones físiques i 686 persones jurídiques, xifres que disten de les del 2010, quan es van obrir investigacions a 737 persones físiques i 417 persones jurídiques. En l'àmbit judicial, l'any passat es van dictar 13 resolucions i es va acordar el decomís de béns embargats per 3.335.560 euros. Davant les dades del balanç de l'any, Cinca va ressaltar que Andorra «no és un país permissiu amb el blanqueig» i també va destacar que la tasca de la UIF situa el Principat com una zona «molt impermeabilitzada» davant aquest tipus de delictes a nivell internacional. A veure què diu el Moneyval d'aquí a una mica menys d'un any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT