PUBLICITAT

Els primers passos de l'obertura

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

La llei d'inversió estrangera, aprovada el passat 21 de juny en el si del Consell General, va entrar al juliol en vigor. La llei va ser aprovada amb els vots favorables dels consellers demòcrates i l'abstenció dels socialdemòcrates

La nova llei permet l'obertura al capital estranger de tots els sectors, fixa l'autorització prèvia per a inversions superiors al 10% en funció d'uns criteris de salvaguarda, i instaura el silenci administratiu positiu d'un mes. Tal com va explicar el ministre Alcobé en el moment de presentar el projecte de llei, es va optar per un model sense restriccions sectorials amb autorització prèvia perquè consideren que hi poden haver inversions estrangeres que no siguin convenients tenint en compte que l'objectiu és el creixement econòmic basat en un valor afegit d'aquestes inversions.

El ministre va puntualitzar que s'analitzarà cas per cas, valorant en cada ocasió si una inversió és positiva o no pel país en funció de les salvaguardes que s'han definit: l'exercici del poder públic, la sobirania, la seguretat nacional, l'ordre públic, el medi ambient, la salut pública, les activitats relacionades amb mercaderies sensibles, i l'interès general.

Dins d'aquest marc hi ha la Iniciativa Actua –engegada amb Monitor Group–, i fins al moment ja hi ha signats nou compromisos d'empreses interessades a estudiar la seva implantació al país i hi ha 13 cartes de compromís més en procés de negociació.

Els primers fruits de l'obertura econòmica, impulsats per Monitor Group, ja tenen noms i cognoms. Són la clínica Teknon, Medichem i l'empresa de noves tecnologies Indra. El compromís d'aterrar a al Principat no és del 100%, però totes elles han signat el que el soci de Monitor Group, Pedro Alboreda, ha definit com «un compromís seriós per tancar negocis o inversions a Andorra».

Sembla bastant clar que les noves tecnologies i la salut seran les pioneres de l'obertura. Ahir es va reunir el clúster de Salut i Benestar de la iniciativa Actua, que és el que de moment ha mostrat més resultats, ja que s'han pogut anunciar el nom de dues empreses del sector interessades en instal·lar-se a Andorra, Teknon i Medichem, i s'ha detectat que l'odontologia i la cirurgia estètica són especialitats molt demanades entre els turistes de salut, i que, per tant, es podrien potenciar al país. La idea es promocionar el turisme de salut a Andorra, ja que es tracta d'un sector orfe al nostre país. L'obertura ha deixat clar que no hi haurà una allau d'activitats que ja existeixen al Principat, i que eLs interessats arribaran de sector inexistents, esvaint la por d'alguns col·lectius a la competència estrangera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT