PUBLICITAT

Cap a un nou criteri de model sanitari

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Ens uns moments una mica convulsius per certes decisions del Govern, adobat per la crisi econòmica, és reconfortant que una reforma tant important i profunda com la que vol abordar la ministra de Salut tingui de moment –cal ressaltar aquesta puntualització– paraules carregades de bones intencions per part d'alguns col·lectius afectats. És cert que hi ha diferents graus d'afectació, i que els principals protagonismes d'aquesta modificació anomenada MAAS són els afiliats a la CASS com a usuaris habituals de la sanitat pública.

Després de presentar públicament i fer unes pinzellades del nou Model Andorrà d'Atenció Sanitària, Cristina Rodríguez va mantenir ahir un contacte amb diferents sectors de la salut, ja que vol que tots ells s'impliquin en el procés d'implantació d'aquest model. Logopedes, dietistes, psicòlegs, infermeres o metges, entre d'altres, van poder escoltar ahir de primera mà les explicacions de la titular de Salut sobre aquesta reforma que començarà l'any que ve amb una prova pilot amb els diabètics, ja que serà justament quan es podrà veure de manera pràctica què funciona i què no.

El pilar bàsic d'aquesta reforma, o almenys el que afecta més directament als pacients, fa referència els percentatges de reemborsament de la CASS. Si s'opta per un metge de referència, el reemborsament serà igual a l'actual, mentre que si s'opta per un metge no referent, aquest es reduirà fins entre el 50% i el 60%. El MAAS preveurà tres nivells d'assistència, i el cas d'aquests metges seria del primer (l'equivalent al metge de capçalera, on també s'inclouran algunes especialitats com les de pediatria, ginecologia i obstetrícia, i oftalmologia, per exemple). En el segon s'hi trobarien d'altres especialitats, i dirigir-s'hi directament, sense passar pel metge de referència encara sortirà més car, doncs el reemborsament serà al voltant del 33%. El tercer nivell, per l'elevat grau d'especialització i la poca freqüència de la malaltia, l'assistència es trobarà majoritàriament fora del país. Rodríguez vol que tots els col·legis i associacions professionals s'impliquin en el procés d'implantació d'aquest model, i s'ha compromès a negociar i acabar de precisar amb el sector tot el que fa referència als criteris dels professionals referents i no referents, i les condicions d'accés al MAAS. Per tant és parteix del diàleg i de la mà estesa per a un canvi que deixa enrera l'actual sistema però que manté la lliure elecció del metge de capçalera –metge referent– sota uns criteris diferents, perquè aquests, tal i com estan plantejat ara, és l'origen de molts abusos, tant dels usuaris com dels metges, i un despesa extra per a la CASS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT