PUBLICITAT

Martí avança un IRPF del 10%

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La Cambra de Comerç va fer ahir un discurs tremendista, desolador i molt negre de la situació econòmica del país, tant, que el seu president, Marc Pantebre, va comparar Andorra amb els països de la UE que han estat rescatats. Va ser durant la presentació de l'informe econòmic de l'any passat durant el qual Pantebre va assenyalar que tots els indicadors demostren que Andorra segueix en recessió i que no hi ha cap símptoma clar de millora, i va reclamar al Govern que sigui ràpid amb les mesures que s'han d'emprendre. Tot i això, el president de la CCIS va admetre que l'Executiu actua en la línia del que la Cambra considera necessari però va puntualitzar que la situació actual no permet anar a pas lent. Més concretament, el president de la Cambra va explicar que en el darrer any l'economia andorrana ha tornat a davallar, amb una disminució del Producte Interior Brut del 2,8% i ja són cinc anys amb una caiguda del PIB. En paraules de Pantebre, no hi ha cap país europeu no intervingut que hagi patit la mateixa situació amb tanta intensitat.

Ho va fer davant una audiència en que es trobava el cap de Govern, Antoni Martí, recent arribat de la seva reunió a Madrid amb Mariano Rajoy per parlar del CDI, i que va aprofitar l'escenari per avançar algunes de les actuacions prioritàries dels seu Gabinet davant les exigències dels empresaris. No és casual que Martí, que no ha de demostrar la seva habilitat en la posada en escena, fes la revelació del percentatge del nou l'IRPF per al 2014 després de la pessimista anàlisi de la Cambra.

El cap de Govern estava obligat a moure fitxa després que s'hagin intensificat les critiques, liderades per l'oposició socialdemòcrata, sobre la passivitat de l'executiu taronja amb la que està caient i amb el suport parlamentari que li van atorgar les urnes. Martí va anunciar que el projecte de llei per crear un impost que gravi les rendes del treball i del capital s'està treballant amb un tipus al voltant del 10%, i va avançar que el nou IRPF no gravarà les rendes més baixes, però que encara s'ha de decidir on se situarà el llindar.

Aquest impost, bàsic per a l'homologació internacional, és imprescindible per a coronar el nou marc fiscal que s'està implementant al Principat. Caldrà conèixer els detalls a banda de l'IRPF generalitzat, com s'aplicarà a les rendes més baixes i quin sistema de control s'implantarà per assegurar-ne el compliment i que sigui just.

El gravamen, que evidentment no agradarà en algun sector, se situa molt per sota de la mitjana europea i per tant no ha de suposar cap obstacle per assegurar la competitivitat. El que més preocupa ara és tornar al camí de creixement.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT