PUBLICITAT

Meritxell amb un elevat to polític

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Meritxell és una jornada religiosa i tradicional, marcada per la peregrinació dels fidels als Santuari, però des de fa anys s'ha convertit també en una dia protagonitzat per les opinions dels polítics, que aprofiten el discurs institucional del síndic per fer un repàs a l'actualitat.

Aquest dissabte no ha estat una excepció, sobretot per les declaracions de la representat del copríncep francès, Sylvie Hubac, que ha parlat sobre el polèmic conveni de no doble imposició (CDI). La representat d'Hollande va donar un cop de mà al cap de Govern en manifestar que no hi ha cap problema amb l'acord i que França respectarà el text que ja ha rubricat, però això no suposa un xec en blanc, ja que seguidament també va avisar que hi ha punts que estan en estudi i que se seguirà amb atenció la implantació de l'IRPF, el que demostra que el Govern gal està preocupat pel tema fiscal i corrobora les manifestacions diplomàtiques de que queden alguns serrells que queden per polir o tancar definitivament.

Les declaracions de la política francesa no han fet moure les postures dels dos principals partits polítics i tot fa pensar que mantenen una posició inamovible pel que fa a aquest conveni. Són dos lectures interessades i les dues amb les seves raons, que denoten que la polèmica no està ni molt menys tancada i que el CDI omplirà encara molts titulars. Així, tant el cap de Govern com el ministre d'Exteriors van acollir les paraules d'Hubac com un baló d'oxigen i un suport a les seves tesi, desqualificant a «alguns polítics» per la intoxicació que han volgut crear entorn d'aquest afer.

Des de les files de l'oposició el vicepresident del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Gerard Barcia, va insistir en què el CDI és un mal acord que es va negociar amb precipitació i que ara és difícil que sigui objecte de modificació perquè està rubricat.

Segurament cal repetir la tan desgastada opinió que en un temps de crisi tant ferotge cal aparcar els interessos partidistes i electorals i treballar per treure el país d'aquest forat. No es tracta en absolut de renegar de les pròpies idees ni de donar xecs en blanc a canvi de res, però el ciutadà està esperant un gest que el permeti confiar en un llum d'esperança

Recordant les paraules del cap d'Estat episcopal el dia de Meritxell, Joan-Enric Vives, en les quals va demanar esperança perquè «de tots ens en sortirem si ens mantenim units, lluitem i som solidaris». O una part de la intervenció de Vivenç Mateu, reclamant el cap clar i convidant a mantenir «el pacte social defugint el populisme». El que queda d'any marcarà de forma important el proper exercici.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT