PUBLICITAT

Educació cívica per als adolescents

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'enquesta al web elperiodicdandorra.ad és prou il·lustrativa. De moment, el cent per cent dels lectors que opinen s'inclinen a favor de que l'educació cívica formi part dels plans d'ensenyament per als adolescents de l'escola andorrana per al proper curs, encara que no sigui en forma d'assignatura però sí com una matèria que s'imparteixi de forma transversal inclosa en la resta d'assignatures.

A Espanya, Educació per a la Ciutadania, que ara ha estat substituïda pel Govern del PP per una assignatura d'Educació Cívica i Constitucional, era el nom d'una assignatura dissenyada pel darrer cicle de l'educació primària i tota la secundària. Aquesta assignatura consistia en l'ensenyament als alumnes d'uns valors democràtics i constitucionals.

L'aprovació que s'hagués d'impartir a les aules va despertat el recel entre sectors conservadors perquè entenien que l'Estat assumia l'educació moral dels alumnes. D'altra banda, va obtenir l'aprovació de diferents associacions ja que creien que és necessari que se'ls ensenyin als alumnes una sèrie de pautes comunes per poder conviure com a bons ciutadans. Des d'aquesta secció, tal i com es manifesten mols lectors, creiem molt apropiat que s'ensenyi als alumnes valors que han quedat en l'oblit, que són propis de les generacions més veteranes però que s'han perdut entre la joventut.

Per això cal celebrar l'anunci de la ministra d'Educació, Roser Suñé, de que l'educació al Principat inclourà més matèries dedicades a l'educació per a la ciutadania. Així ho preveu el Ministeri d'Educació, que espera aportar hores lectives lligades als valors cívics per als alumnes de segona ensenyança de cara al curs 2013-2014. Uns continguts que podrien ser similars als de l'assignatura que es donava a Espanya des de no fa molt temps, tot i no tractar-se d'una nova assignatura. Sinó més bé de continguts i conceptes transversals en el pla educatiu, tal i com va reconèixer la ministra.

En aquest aspecte s'ha d'incidir en què els professors no han de substituir el rol del pares, i que han de ser els progenitors els que inculquin una educació adequada als seus fills més enllà de les pròpies matèries que formen part de l'ensenyament a l'escola.

Però en la societat actual aquest àmbit ocupa un buit clar, a vegades per falta de temps i d'altres per simple desídia. Que els joves aprenguin a comportar-se dins de la societat, que tinguin respecte per la diferència i que abandonin certes actituds de menyspreu són valors que només fan que sumar en l'individu, encara que s'ensenyi a l'escola.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT