PUBLICITAT

La balança s'inclina cap a la cessió del 5%

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

La modificació de la llei del sòl aprovada fa un mes i mig pel Consell General va deixar una patata calenta damunt la taula dels cònsols: la possibilitat de rebaixar la cessió econòmica en sòl urbà consolidat fins al 0% durant un període de nou mesos, amb l'objectiu de reactivar el sector de la construcció. Els responsables comunals es van reunir ahir a Canillo per estudiar el text i decidir un acord més o menys consensuat i aproximat.

Fins a la data, cada comú tenia el seu posicionament i alguns d'ells encara havien de debatre si aprofitaran o no la possibilitat que els ofereix la llei. Un cop aprovada la modificació de la llei del sòl, amb una disposició transitòria única que permet que els comuns rebaixin fins al 0% la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat, els cònsols van de decidir si aprofitaven aquesta possibilitat per mirar de reactivar el sector de la construcció a les respectives parròquies o bé si optaven per una rebaixa més moderada, del 5%. Cal no oblidar que l'urbanisme compleix una funció social que, en el cas de la cessió obligatòria, suposa la possibilitat de disposar d'espais públics en zones urbanes, que es poden destinar a equipaments, serveis, zones verdes, etcètera.

No és gens estrany, doncs, que la disposició transitòria en qüestió, que forma part de la modificació de la llei del sòl que el Consell General va aprovar el 31 de juliol, es convertís en el nou cavall de batalla de l'oposició. Els socialdemòcrates, mitjançant una esmena al projecte de llei de modificació de la llei del sòl, pretenien que la disminució del percentatge de cessió obligatòria fos només de fins al 5% perquè consideren que ja és una rebaixa prou important per contribuir a reactivar el sector de la construcció, i perquè és el mínim que fixa la llei en circumstàncies normals.

Finalment ahir es va produir una fumata blanca parcial, ja que cinc dels set comuns van decidir reduir-la només fins al 5%. Escaldes-Engordany i la Massana passaran del 15 al 5%, Canillo i Encamp del 10% al 5%, i Ordino es mantindrà al 5% que ja aplica actualment. Segons han indicat en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria encara estan pendents de prendre la decisió, ja que, almenys en el cas de la capital, s'havia parlat de la possibilitat de rebaixar-la fins al 0%. La mesura, que és per un termini de nou mesos, entrarà en vigor un cop la llei es publiqui al BOPA i que els comuns aprovin la reducció, dins d'un termini d'un mes.

Amb tot, cal ser realistes. Com ahir reconeixien els mandataris comunals no s'espera que la mesura alimenti en excés l'entrada de projectes nous. Els cònsols creuen que la rebaixa de la cessió influenciarà una mica però toquen de peus a terra i descarten que puguin entrar gaires projectes, vista la situació econòmica i el termini just que preveu la llei per poder presentar-los. El aconsellable seria una postura conjunta i que no hagin diferències en funció de la parròquia, perquè seria un greuge comparatiu i toca gestionar amb una mentalitat de país amb polítiques comunes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT