PUBLICITAT

Una 'rentrée' difícil de pair

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Després del parèntesi estival tornem a la quotidianitat, a la realitat que vam deixar a la primavera. Torna el curs polític i el ciutadà reprèn els seus hàbits i costums, sense haver deixat de banda la realitat que ens envolta marcada per una situació econòmica molt difícil.

Els més optimistes situen l'inici dèbil de la recuperació cap al primer semestre de l'any que ve, de forma molt tímida però almenys esperençadora, però actualment els diversos indicadors no fan més que refermar aquest ambient pessimista que ens envolta. Ho deia en aquestes pàgines el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, en afirmar que la rentrée serà calenta. El 17è Informe Econòmic ja està sobre la taula dels responsables de CCIS, que és quan la Cambra parla de veritat. Es tracta d'un referent de la vida econòmica que dóna una àmplia perspectiva per poder comparar com estan les coses, i segons un primer avançament es constata que la situació es degrada aquest any una mica més que l'any passat, perquè no s'acaben de solucionar els problemes estructurals que té l'economia andorrana i també perquè està molt entroncada a l'economia dels països veïns. L'economia espanyola va malament i Andorra n'és receptora. La gent sap que si ve a Andorra és per consumir i molts ja ni venen, comenta Pantebre. L'estadística de freqüentació és prou eloqüent. Som un país preparat amb unes estructures per rebre tants visitants i quan no en rebem tants, tot grinyola. I sobren hotels, comerços i restaurants, sobra personal.

El portaveu de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA), Òscar Julián, va manifestar ahir que, a manca del que pugui passar pel pont de l'Onze de Setembre, ja es dóna la temporada d'estiu pràcticament per tancada, i de mitjana, les xifres de facturació s'han quedat un 12% per sota de les de l'any passat. El mes d'agost, que s'ha tancat amb una mitjana d'un 71% d'ocupació, ha estat un baló d'oxigen però no ha salvat l'estiu, sobretot perquè l'ocupació del darrer cap de setmana ha estat molt fluixa. Malgrat tot, el balanç es considera positiu tenint en compte la conjuntura econòmica que es viu. El mes d'agost, si bé ha tancat amb bona ocupació, ha quedat entre un 5 i un 7% per sota de la de l'agost de l'any passat, i en general, l'estiu s'ha tancat un 12% per sota a nivell de facturació. A més, també s'ha notat que la despesa per turista ha baixat considerablement, entre un 4 i un 9% depenent dels casos. Aquí està el quid de la qüestió, malgrat els que s'aferren a l'augment de l'IVA a Espanya. S'ofereixen preus irrisoris per habitacions i els turistes no gasten.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT