PUBLICITAT

Maleïda burilla... i altres negligències

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Ja tenim la nostra burilla particular. Després d'haver seguit amb atenció la investigació dels incendis de l'Empordà, que amb les proves d'ADN realitzades a les burilles del foc de la Jonquera ens evoca inevitablement les perquisicions de la sèrie televisiva CSI, ens trobem que la Policia, acotant les hipòtesis, també apunta a un fumador negligent com a possible causant de l'incendi de dimarts a la Cortinada.

Precisament arran dels incendis de l'Empordà s'han alçat algunes veus crítiques que denuncien que la caça al fumador és, en realitat, una mena de cortina de fum –perdonin la redundància– perquè no es parli de les retallades que ha patit el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya i que han repercutit negativament en les tasques tant d'extinció com de prevenció.

La situació a Andorra és diferent i, per sort, les dimensions de l'incendi de la Cortinada –mitja hectàrea cremada al Coll de Cases– tampoc no tenen res a veure amb les 13.000 hectàrees afectades pel foc de la Jonquera. Així i tot, i sense qüestionar els fruits de la investigació policial, es confirmi o no la hipòtesi de la punta de cigarreta, també tenim algun motiu per ser crítics i autocrítics: ¿fem prou per prevenir els incendis?

Els pocs focs que es declaren als nostres boscos i la poca afectació que acaben tenint ens diuen que, malament del tot, no ho devem fer. Però també hem de ser conscients que, per la particular orografia de les nostres muntanyes, un incendi que es descontrolés a l'inici podria tenir unes conseqüències fatals.

Hem de demanar les màximes precaucions no només als fumadors, sinó a totes les persones que van a la muntanya, i més quan la vegetació està tan seca com aquest mes d'agost i, al damunt, anem encadenant onades de calor una darrera l'altra.

Perquè tots ho sabem, que un tros de vidre també pot iniciar un foc. I un mocador de paper que ens ha caigut de la butxaca es pot encendre fàcilment i escampar les flames a la vegetació circumdant.

En les circumstàncies actuals i amb una nova onada de calor a punt d'afectar-nos de ple, hem d'aplaudir la decisió de precintar les barbacoes dels berenadors de manera preventiva.

Si tenim previst fer un pícnic a l'aire lliure, sempre podem substituir les costelles de xai a la brasa per una amanida, que ens resultarà més fresca.

Afortunadament, aquí no hem arribat al punt que haguem de prohibir o restringir temporalment l'accés a la muntanya. Aprofitem aquesta sort per actuar amb responsabilitat mentre gaudim de la natura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT