PUBLICITAT

Per ordre: reduir, reutilitzar, reciclar

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Amb l'aplicació del Reglament per al foment de l'ús de les bosses reutilitzables, el Govern espera que ens puguem estalviar unes 560 tones anuals de bosses de plàstic –que són les que van entrar l'any passat al Principat i que, a partir del 19 de novembre del 2013, quedaran totalment prohibides.

La Llei de residus i el Pla nacional de residus (PNR) per al període 2012-2016, dels quals es desprèn el reglament, incorporen els criteris jeràrquics europeus per a la gestió dels residus. Per ordre prioritari, aquests criteris són: la prevenció en la generació de residus (reducció), la reutilització, el reciclatge, la valorització energètica (incineració) i l'eliminació segura.

Igual que en el debat sobre l'energia, quan es tracta dels residus, es prioritza un canvi d'hàbits per davant del consum de recursos, per més net que pugui arribar a ser aquest consum. I arribats a aquest punt, estarem d'acord que, tot i que les bosses de plàstic es poden reciclar i, fins i tot, en bones mans, es poden reutilitzar, el millor és deixar d'utilitzar-les del tot i fer servir bosses amb una vida útil més llarga: bosses tèxtils, cabassos, cistells de la compra...

L'àmbit d'aplicació del reglament no inclou «les bosses de plàstic sense nanses i els embalatges que embolcallen directament els aliments frescos, especialment les carns, els peixos i altres productes com aliments cuits i preparacions culinàries per emportar». Ja s'entén que estem parlant d'un altre tipus de bosses. Així i tot, i d'acord amb els objectius del PNR, algun dia s'haurà d'abordar el debat sobre els embalatges dels productes –almenys d'aquells productes que s'embalen al país. Respectant els criteris d'higiene i seguretat alimentària, està clar, però incorporant mesures per a la prevenció dels residus.

Mentre esperem l'entrada en vigor del reglament, a partir de l'1 de gener de l'any vinent –els deu primers mesos encara es podran distribuir bosses de plàstic venent-les a un mínim de dos cèntims–, el Departament de Medi Ambient es planteja la necessitat d'ampliar els punts de recollida d'oli utilitzat. Pensem que un sol litre d'oli contamina 1.000 litres d'aigua i, si arriba a una depuradora a través de la xarxa d'aigües residuals, en malmet el funcionament.

Són anys de campanyes de conscienciació i, a poc a poc, tots anem incorporant petits gestos en el dia a dia que contribueixen a reduir la nostra petjada ecològica, el nostre impacte sobre el medi ambient.

Per cert, si algú té curiositat, hi ha diferents pàgines web que permeten calcular l'empremta ecològica a partir del nostre consum d'aigua, consum energètic, generació de residus, etcètera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT