PUBLICITAT

El col·lapse a la N-145

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Ningú no qüestiona que les obres de millora a la carretera N-145, que uneix Andorra amb la Seu d'Urgell, eren necessàries. Però les cues que s'estan vivint aquests últims dies –i que ens recorden els vells temps, quan «trigaves tres hores per arribar a Andorra la Vella des de la Seu»– posen a prova la paciència, fins i tot, del conductor més flegmàtic.

Coincidint amb el canvi de quinzena i l'inici d'un nou període de vacances, s'han produït retencions d'entrada al Principat que freguen els 20 quilòmetres. I ens puja la mosca al nas, més que res perquè, tot i que els andorrans som els primers que hem reivindicat les millores a les N-145, hem vist com els treballs arrencaven i s'aturaven successivament, en funció d'una disponibilitat pressupostària que ha quedat en entredit cada vegada que el govern espanyol ha hagut d'aplicar ajustos per fer front a una delicada situació financera.

Les obres s'han allargat més del compte i ara, com és lògic, estem escaldats, per molt que la ministra de Fomento, Ana Pastor, es comprometés a finalitzar la pavimentació de la carretera entre els mesos de juny i setembre –ignorant que l'estiu és època d'afluència de turistes. O potser és que els feia por que els espanyols acudissin en massa a Andorra abans de la pujada de l'IVA anunciada per al mes de setembre...

Costa d'entendre que el govern espanyol, en algun moment, hagi posat en dubte la prioritat d'aquesta obra. De fet, ara mateix només està garantida la pavimentació de la carretera.

La resta de fases pendents no s'executaran fins al primer semestre de l'any vinent, si hem de fer cas a les paraules de la ministra i al seu compromís davant del seu homòleg, Jordi Alcobé.

I costa d'entendre perquè aquesta és una via estratègica: l'única via de comunicació entre Espanya i Andorra, per on circulen turistes, treballadors transfronterers i mercaderies.

La pressió tant del Govern d'Andorra com del territori alturgellenc –especialment de l'Ajuntament de la Seu– han contribuït a desencallar la situació.

Ara només ens queda esperar que arribi el mes de setembre i que els talls intermitents de circulació quedin enrere. Perquè són sobretot aquests talls els que estan provocant les cues, també de sortida del país, i no contribueixen en absolut a atreure turistes espanyols cap al Principat.

Esperem també que les obres hagin contribuït a millorar la seguretat d'aquesta via per a tots els seus usuaris, especialment per als ciclistes, que se la juguen cada vegada que hi circulen.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT