PUBLICITAT

Dies per extremar la precaució al volant

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El cap de setmana que hem deixat enrere ha estat negre a les carreteres espanyoles. I ho ha estat també per a alguns dels andorrans que hi circulaven.

Demà és 15 d'agost, data escollida per alguns per començar les vacances, mentre que n'hi ha d'altres que les acaben. Això fa que sigui un dia de trànsit intens, especialment a les carreteres del país veí: la Dirección General de Tráfico calcula que, entre avui i demà, es faran un total de 3,2 milions de desplaçaments per la xarxa viària espanyola. Desplaçaments protagonitzats, alguns d'ells, per vehicles amb matrícula andorrana, d'estiuejants nacionals o residents que han anat a passar alguns dies a la platja o a fer turisme per Espanya.

Tant se val el motiu. El més important és que, durant aquests dos dies, s'extremin al màxim les precaucions a l'hora de circular per la carretera. La DGT recomana no consumir ni alcohol ni drogues si s'ha de conduir –ni dins dels límits permesos– i apunta que és una «labor solidària» de la resta d'ocupants del vehicle vetllar perquè el conductor ho faci en les «condicions idònies».

D'altra banda, i amb la finalitat d'evitar accidents, la mateixa Dirección General de Tráfico anuncia l'increment dels controls preventius de velocitat, alcoholèmia i drogues. Benvingudes siguin totes les mesures encaminades a reduir la sinistralitat a les carreteres-

Efectivament, en la prevenció dels accidents, hi ha una responsabilitat particular de conductors i ocupants dels vehicles,i la responsabilitat de les autoritats en matèria de mobilitat. Unes autoritats que han de vetllar per la seguretat de tothom, però sobretot d'aquells que, complint escrupolosament amb les regles del joc, es troben amb actituds imprudents i temeràries per part d'altres usuaris de la xarxa viària.

Des d'aquest espai, no ens cansarem d'insistir que són necessàries més mesures dissuasives. No n'hi ha prou amb una campanya sobre Com cal circular en una rotonda: cal multar els que sistemàticament se salten les normes de circulació.

No n'hi ha prou amb les campanyes anunciades per la Policia per detectar unes infraccions determinades. I si diem que no n'hi ha prou és perquè tots hem vist conductors parlant pel mòbil, atents a la conversa, però badant davant d'un pas de vianants. I no és un ni són dos: és una imatge tan freqüent que algú que vingui de fora es podria arribar a pensar que està permès.

Per no parlar de l'excés de velocitat ni dels cotxes que avancen cosint la carretera, esperant que els altres conductors tinguin el seny que a ells els falta i que moderin la marxa si, de cop, es troben un vehicle de cara malgrat la línia contínua.

Tot això –està vist– no s'acabarà amb bones paraules, sinó amb multes exemplars. I multes, sobretot, que s'executin.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT