PUBLICITAT

La impressionant feina que fa Càritas

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El maig passat ens vam fer ressò de la iniciativa del Grup Heracles i dels seus treballadors, que van fer efectiva una important donació d'aliments al Banc d'Aliments de Càritas Andorrana. La tasca de Càritas pren una especial rellevància en aquests moments de crisi, donant resposta immediata a situacions de precarietat mentre no s'hi troba una solució a mitjà termini –a través del Govern, els comuns o els programes que desenvolupa la mateixa entitat eclesiàstica. Però per desenvolupar aquesta tasca, Càritas necessita l'aportació solidària de persones i empreses. El seu eslògan és clar en aquest sentit: ajuda'ns a ajudar.

De fet, els responsables de l'entitat constaten que, en temps de crisi, reben més donacions. L'explicació que hi troben rau en el fet que la població en general està més sensibilitzada amb la situació de precarietat en què es troben persones molt properes. en temps de crisi som més solidaris i, sobretot, som més solidaris amb els de casa. Les xifres del darrer informe de Càritas no ens poden deixar indiferents: en total, 1.232 persones o famílies van acudir a l'entitat l'any passat, 338 persones al programa Rober, 298 usuaris a Atenció Primària, 220 beneficiaris de les campanyes de Nadal, 152 famílies al Banc d'Aliments, 86 al projecte Voluntariat, 83 usuaris al programa Transeünts, 51 beneficiaris de Suport i quatre persones a Mou-te. En conjunt, un 5% més de persones ateses respecte a l'any anterior. I molta atenció: el 67% de les persones van ser ateses per Càritas per primera vegada.

Aquesta és la realitat de l'Andorra que es viu al carrer, el drama de moltes famílies que s'han hagut d'adaptar a una circumstància nova quan no fa gaire formaven part de la classe mitjana o baixa i que ara no disposen de recursos per a subsistir. Ningú pot quedar-se impassible davant aquesta situació tangible, encara que per a molts, sortosament, la vida no ha canviat i veuen la crisi a través de les notícies dels mitjans de comunicació. Càritas és un indicador fiable de com evoluciona la crisi, més enllà de les estadístiques i de les dades microeconòmiques. És la realitat ciutadana, i ara aquesta ens diu que Càritas Andorrana s'ha plantejat la necessitat de buscar un nou emplaçament per al projecte del Banc d'aliments, posat en marxa fa dos anys i mig. El motiu és l'important volum d'usuaris setmanals que atén, que només ha fet que anar a l'alça, i la necessitat de disposar d'un espai amb suficient capacitat per poder emmagatzemar els aliments, i de bona accessibilitat per poder fer els lliuraments. Tot i que durant l'estiu el nombre d'usuaris minva lleugerament, actualment el Banc d'aliments atén 51 famílies, que representen un total de 113 persones. És bo i dolent. Hi ha més donacions però també, malauradament, més demanda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT