PUBLICITAT

Conviure amb el drama de l'atur

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Un del gran drama de la crisi econòmica és l'atur, de persones que volen però no poden treballar. És en aquest escenari és on s'abandonen les fredes xifres macroeconòmiques per contemplar la realitat des d'un punt de vista humà. No són nombres, sinó persones, moltes amics, veïns o familiars que ens mostren en tota la seva cruesa la realitat de la crisi econòmica.

És en aquest àmbit on la solidaritat s'ha de fer més evident. Càritas està desbordada i cada dia són més les persones que reclamen la seva ajuda. El Comú d'Andorra la Vela ha hagut de potenciar el menjador social per fer front a la demanda, i el de la Massana ha pogut recol·locar en el mercat laboral nou operaris temporals perquè arreglin camins i vies. És el dia a dia amb què ens toca viure mentre els tecnòcrates, economistes i polítics de gran alçada ens bombardegen dia a dia amb discursos teòrics que no ens porten en lloc.

L'ocupació passa inevitablement per la recuperació de l'economia, i de moment la perspectiva no convida a l'optimisme. S'estan batent rècords de liquidació de societats, algunes perquè no tenen comandes i altres perquè ja estaven inactives i els seus propietaris opten per baixar persianes de forma definitiva per no fer front al pagament d'impostos.

Les administracions no poden quedar impàvides davant l'atur, un fenomen que es desconeixia a Andorra però que ara s'ha convertit en un problema assumit i amb el qual s'ha de conviure a la força. La celebració del Consell de Ministres de dimecres ens portava l'anunci que els beneficiaris del programa públic de foment del treball temporal creix. S'ampliarà la dotació pressupostaria en un 23%. Això suposarà un augment dels beneficiaris fins als 197. Un total de 37 nous llocs de treball públics en benefici de la col·lectivitat i per ajudar a fer minvar les xifres de l'atur.

Així, al poc més d'un milió d'euros previst en el pressupost d'aquest any s'hi sumen, segons el Ministeri d'Interior, «atesa la bona acceptació que ha rebut», uns 242.000 euros suplementaris. L'injecció econòmica permetrà augmentar el nombre de places ofertes per l'Administració central, les parapúbliques i els comuns amb.

Es tracta d'una bona notícia, però encara insuficient per pal·liar el problema de la desocupació laboral. L'Executiu confia en els efectes positius que acompanyin la reforma fiscal i l'obertura econòmica, però mentre això passa s'ha de continuar concentrant esforços en ajudar a les empreses que encara generen riquesa i llocs de treball i no deixar caure en la precarietat i en l'exclusió social aquells que pateixen un atur involuntari que ja afecta a moltes famílies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT