PUBLICITAT

Una llei que també és una prioritat

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El PS, per boca del president del seu Grup Parlamentari, ha anunciat que presentarà la proposta de regulació de l'activitat comercial si el Govern taronja no demostra interès en agafar la iniciativa. És cert que hi ha prioritats, però aquest és un buit legislatiu que un país com Andorra no espot permetre. Les regles del joc han d'estar clares per a tots, perquè sinó sorgeix la picaresca que tant perjudica al consumir i a la majoria de comerciants, que treballant amb l'honestedat i el bon servei com a signe d'identitat.

Les accions en l'activitat comercial no es poden limitar als horaris, l'obertura exprés o a delimitar el període de rebaixes amb únicament la predisposició dels amos dels locals, sinó que s'ha d'anar més enllà per disposar d'una legislació moderna i avançada.

El mes passat, la Confederació Empresarial Andorrana, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, i l'Empresa Familiar Andorrana van recordar la urgència de la llei del comerç, i van assegurar que és un dels punts que es reclamen al pla estratègic. A més, el president de la CEA, Xavier Altimir, va opinar que «estem cansats de sentir que no és prioritari, tot el que sigui per tirar endavant l'economia del país, ha de ser prioritari». Altimir va fer aquestes declaracions després que anteriorment el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, reconegués que encara no s'hi està treballant «perquè tenim altres prioritats». El vicepresident de comerç de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, va indicar que es tracta d'una llei urgent i que des de la CCIS i les patronals «estem insistint bastant perquè es tiri endavant». Així, Altimir va dir que «n'estem una mica farts» i «cansats de sentir que no és prioritari», i va opinar que totes aquelles mesures per reactivar l'economia del país haurien de ser prioritàries. La llei del comerç és un més dels ítems que recull el document Andorra té futur, elaborat conjuntament per la CEA, la CCIS i l'EFA.

Aquest diari ha pogut comprovar alguna de les picaresques habituals, com la d'un comerç d'electrònica d'Escaldes que anuncia amb gran rètols liquidació per trasllat del negoci, i l'únic que ha fet ha estat inflar els preus amb un nou etiquetatge, de manera que el client paga el producte a preu normal de mercat. Un autèntic frau, vaja.

També les associacions de comerciants fan pinya a l'hora de reclamar la llei, i confien que a partir de la tardor es comenci a veure el primer treball relacionat amb el text legislatiu. La llei del comerç sempre han estat a l'agenda dels governants, però malauradament sempre ha quedat als calaixos, com si es tractés d'una llei que no interessa o que molesta algú.

Caldrà deixar passar aquest període estiuen per veure quina és la postura del ministeri i si finalment es fa cas a les reiterades reclamacions amb una llei que només ha de servir per posar ordre, defensar als consumidors i als mateixos comerciants, per evitar algunes pràctiques habituals que danyen la imatge de tot un país, per molt que siguin puntuals i que la majoria doni un bon servei.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT