PUBLICITAT

Cooperació contra el contraban de tabac

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Ho comporta la crisi econòmica i això és difícil d'aturar, tot i la gran col·laboració policial existent i els constants augments del preu del tabac per mantenir un diferencial de preu assumible. Els ciutadans encara estan astorats per la presumpta participació de l'exconseller urgellenc en una trama de contraban, i el fenomen va en auge perquè, es vulgui o no, és un negoci suculent per a les xarxes que es dediquen a aquesta activitat delictiva.

El contraban de tabac a Espanya ha experimentat en els primers sis mesos de l'any un creixement molt pronunciat, del 27,8% respecte al mateix període de l'any passat, destacant l'entrada de cigarretes il·legals a Catalunya, on s'ha incrementat un 55% i es preveu doblar xifres a final d'any.

Aquestes dades es desprenen de la quantitat de confiscacions de paquets de tabac realitzades per la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, que durant els últims mesos s'han vist obligades a exercir una major pressió sobre els contrabandistes.

Exemple d'això són les últimes operacions a València i la Seu d'Urgell. Aquestes són les dades que la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària han facilitat a Efe, en la seva lluita contra un repunt d'una activitat que, segons la Unió d'Associacions d'Estanquers d'Espanya, ha passat d'equivaler un 0,5% del total de tabac venut de forma legal a principis de 2011 al 8% el 2012.

L'Agència Tributària ha intervingut ja des de començament d'any 5,8 milions de paquets de tabac i assenyala com a principals «focus de risc» Catalunya, Canàries, Galícia i la frontera amb Gibraltar. El fenomen és especialment significatiu a Catalunya, per on entra al voltant del 40% del tabac il·legal que arriba a Espanya i on s'han dut a terme en el primer semestre més de 150 actuacions contra el contraban saldades amb dos milions i mig de paquets confiscats.

Però a diferència d'altres territoris Andorra ja no és aquell país que va patir l'anomenada operació Muntanya amb la vigilància extrema de cossos especials de la Guàrdia Civil al llarg de tota la franja fronterera. A Andorra fa temps que el contraban és considerat un delicte tipificat per llei i que la Policia està darrera, gràcies a la seva col·laboració, en els grans cops que es fan a Espanya contra els contrabandistes organitzats.

Un exemple prou explícit es que les administracions duaneres francesa, andorrana i espanyola han desenvolupat, entre el 21 de maig i el 4 de juny passats, una operació coordinada de gran envergadura que tenia per objectiu la lluita contra el tràfic de tabac procedent d'Andorra. L'anomenada operació Aramis és la primera actuació internacional tripartida franco-hispanoandorrana per lluitar contra el contraban de tabac. El mateix escenari es pot aplicar amb França.

L'Agència Tributària i la policia andorrana han desarticulat una de les organitzacions de contraban de tabac andorrà més actives de l'Estat. En el marc de l'operació Alga, que va finalitzar ahir, s'han detingut 35 persones de cinc comunitats autònomes diferents, s'han comissat 237.500 paquets de tabac.

Andorra està demostrant que és un aliat fidel i que, malgrat la diferència de preus, no descuida la lluita contra el tràfic il·legal de mercaderies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT