PUBLICITAT

El llibre blanc de l'energia, per fi

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Avui es presenta en públic, al centre cultural La Llacuna, el Llibre Blanc de l'Energia, un document que ha d'establir les bases per reduir, en un futur proper, la dependència energètica respecte a l'exterior. Poca broma: en l'actualitat, la dependència d'Andorra del conjunt de l'energia que es proveeix del seu entorn és del 96%, mentre que la dependència del petroli és del 77%. I això passa en un context de crisi energètica mundial –de la qual se'n parla menys a causa de la crisi econòmica i financera que patim des de mitjan 2007.

De la crisi energètica se'n comença a parlar quan s'observa que la producció petroliera mundial ha arribat al seu límit màxim i que, a mitjà termini, aquesta producció començarà a disminuir. I quan, per l'altre cantó, la demanda d'energia no para d'augmentar –als països més afectats per la crisi aquest increment s'ha vist frenat per la forta davallada de l'activitat productiva, però no és així als anomenats «països emergents».

És en aquest context que el Govern es va fixar l'objectiu de mantenir la competitivitat en els preus i impulsar un nou model energètic més sostenible –des del punt de vista mediambiental, però també econòmic–, tot constatant la preocupació pel potencial encariment de l'energia i per la poca capacitat d'autoabastiment.

Davant d'unes perspectives poc optimistes, fruit d'analitzar les dades de l'increment del preu de l'energia als països del voltant d'Andorra i l'efecte potencial sobre la nostra economia, el Govern va començar a treballar amb FEDA i la resta d'agents implicats el Llibre Blanc de l'Energia. Insistim en el concepte de sostenibilitat en el seu sentit més ampli: potenciar les energies renovables, com poden ser l'energia solar fotovoltaica, l'eòlica, l'hidràulica o la geotèrmia, és una manera de reduir la dependència respecte a França i Espanya, però també contribueix a disminuir les emissions de CO2 a l'atmosfera.

De fet, si el que s'ha avançat fins ara és cert, el Llibre Blanc de l'Energia que es presenta avui en societat preveu, d'aquí fins al 2050, una reducció de les emissions de CO2 per habitant del 50%. És a dir, si avui dia les emissions són d'entre 6 i 7,2 tones de CO2, la voluntat és que aquestes es redueixin a 3 tones per habitant en 40 anys.

Però el debat de l'energia no es pot centrar només en la «renovabilitat» de les fonts –per assegurar-se que tindran continuïtat a mitjà i llarg termini–, en la capacitat de «fabricar-les» aquí, o en les emissions de CO2 que suposa l'ús d'una o altra font energètica. També ens hem de preguntar sobre les nostres pràctiques de consum energètic i veure fins a quin punt les podem corregir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT