PUBLICITAT

La Querola, més a prop de realitzar-se

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El projecte de la Querola avança. El Comú d'Ordino aprovarà demà el Pla parcial de la Unitat d'Actuació on s'ubicarà el complex residencial amb el segell de l'arquitecte i dissenyador francès Jean Nouvel, reconegut mundialment i Premi Pritzker de l'any 2008 –el Pritzker considerat el Nobel de l'arquitectura.

Nouvel és el creador d'edificis singulars com ara l'Institut del Món Àrab de París o la Torre Agbar de Barcelona. El projecte de la Querola d'Ordino també és singular. Ho és, sobretot, conceptualment, ja que pretén integrar-se en el paisatge i esdevenir un pont entre la vida urbana i la natura.

Vist des de fora, el complex residencial no és gens convencional. És una arquitectura que ens parla d'una societat que avança en els valors de la sostenibilitat ambiental i una consegüent integració paisatgística. No es tracta de renunciar a res: els habitatges projectats són confortables, d'alt standing, asseguren els promotors. Però no neixen en contraposició a les muntanyes que els envolten, sinó com una part més d'aquest paisatge de pissarra i vegetació exuberant.

De moment, només hem vist maquetes i recreacions virtuals. L'expectativa que genera el complex, però, és evident: més de 250 persones es van aplegar l'octubre passat a l'acte de presentació que va tenir lloc ahir a l'Auditori Nacional d'Ordino. Un acte al qual va assistir el mateix Jean Nouvel.

És de suposar que, un cop construït el complex, aquest peculiar «accident» de la geografia –tal com el qualifica el mateix Nouvel– es convertirà en un atractiu turístic més de la parròquia. Tenint en compte la fama de l'arquitecte, és possible que sigui capaç d'atreure visitants de tot el món. La urbanitzaci, a més, suposarà uns ingressos d'1,2 milions d'euros per al Comú en concepte de cessió obligatòria.

El projecte de la Querola va començar a caminar fa anys. El procediment administratiu –inclosa la modificació del POUP d'Ordino– ha estat posat en dubte en algun moment tant en el si de la corporació comunal com per part d'algun afectat. Però les qüestions de procediment no tenen res a veure amb la qualitat del projecte, que és innegable i reconeguda per tothom, i el valor afegit que aportarà a la parròquia d'Ordino. Passaran els anys i el que quedarà serà un complex residencial que pretén simbolitzar una nova manera d'entendre els habitatges, en harmonia amb la natura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT