PUBLICITAT

Menys traves per obrir un negoci

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El Govern ha aprovat el reglament simplificat d'obertura de comerços, que entrarà en vigor el 3 de setembre. D'aquesta manera, les obertures o trasllats d'establiments comercials es podran fer de manera immediata, és a dir, tan bon punt s'hagi lliurat la sol·licitud al Comú, i sense necessitat d'esperar la resposta de l'Administració.

El nou reglament recull els criteris elaborats amb anterioritat pels comuns i haurà de ser aprovat pels plens de les diferents corporacions parroquials, que al cap i a la fi són les administracions directament implicades en la tramitació de les sol·licituds.

A partir del 3 de setembre, doncs, les persones que vulguin obrir, traslladar o modificar l'activitat comercial, o bé canviar el titular dels establiments comercials, ho podran fer de forma immediata, un cop hagin presentat al Comú les sol·licituds i els impresos necessaris, i aquest els hagi admès, «sense perjudici de tots els controls posteriors».

Aquest és un pas endavant que ja s'està aplicant en altres països i que ha de servir per facilitar l'obertura de negocis a aquells emprenedors que s'arrisquen en temps de crisi. Obrir un comerç en la situació actual no és una decisió fàcil, perquè cal arriscar diners per a un projecte que no té garantida la viabilitat.

Al final, la rendibilitat d'un negoci depèn del molts factors, com ara l'especialització, oferir un producte original, una bona ubicació per a determinats productes, i una atenció de qualitat i que es tradueixi en satisfacció del client.

En aquest context, qualsevol mesura que contribueixi a dinamitzar l'economia és benvinguda. En aquest cas, es tracta bàsicament d'una simplificació dels tràmits, que no vol dir que els comerços no hagin de complir un seguit de requisits. Simplement, es tracta de fer confiança en els comerciants i deixar-los posar en marxa el seu negoci, o modificar-lo, sense complicar-los la vida amb tot de traves administratives.

El reglament simplificat d'obertura de comerços alleugerirà la pressió sobre els comerciants, però no ens enganyem: ni l'obertura exprés dels negocis, ni tan sols l'ampliació dels horaris comercials, són mesures que per si soles suposin la salvació del nostre comerç, que pateix la davallada contínua de visitants, així com les conseqüències de la pèrdua de poder adquisitiu dels turistes que encara vénen.

Confiem que, amb l'obertura econòmica, s'instal·lin al país botigues de gamma alta i de luxe, de marques que actualment no trobem dins de les nostres fronteres, i que serveixin d'imant per a un nou tipus de turista, que en cap cas no ha de ser incompatible amb el visitant tradicional.

Segurament no hi ha fórmules màgiques, i menys per a un sector que no només depèn d'ell mateix –que també–, però eliminar obstacles, com dèiem, és un pas endavant. Obrir un negoci genera riquesa i, si va bé, contribueix a crear nous llocs de treball.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT