PUBLICITAT

Una joia que fins ara s'ignora

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La Vall de Madriu és patrimoni de la Humanitat, però sembla que només ho sigui de portes en fora. A Andorra s'ignora, no només aquest Govern, sinó també els actuals, i el que podria ser una joia a explotar també turísticament és una zona com qualsevol altre.

Les últimes notícies són del 3 de juliol. El pla de gestió de la vall del Madriu ha rebut el vistiplau de la Unesco. Així i tot, el Comitè de la Unesco per la salvaguarda del patrimoni mundial, reunit a Sant Petersburg, no es va estar d'assenyalar algunes mancances: el document presentat pel Govern no especifica amb prou detall els objectius de la gestió, la qual cosa hauria de ser «la pedra angular» del Pla segons el comitè en qüestió; el Pla de gestió és excessivament «ambigu» pel que fa a l'accés a la vall –independentment que la directora de la Comissió de gestió de la vall del Madriu, Susanna Simon, hagi assegurat que l'accés «serà a peu»–; i el Pla hauria de promocionar més clarament els usos agrícoles de la vall, que són els que precisament han configurat el paisatge cultural reconegut per la Unesco.

Una cosa no treu l'altra. És ben cert que el Comitè del patrimoni mundial «ha pres nota» de l'entrada en vigor del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror, el 28 de desembre passat, i que en conjunt la valoració és positiva: «el Pla de gestió ha estat ben elaborat i ofereix una estructura convenient per a la gestió d'aquest bé ja que reuneix representants dels quatre comuns en un marc jurídic global».

Ara bé, més enllà d'aquest reconeixement, el Comitè reunit a Sant Petersburg aconsella que es clarifiquin i es desenvolupin millor els àmbits mencionats anteriorment: la clarificació dels objectius de la gestió en allò referent al «valor universal excepcional» que va permetre la inscripció de la vall a la llista del patrimoni mundial, l'estratègia d'accés que permeti preservar aquest valor i el reforçament de les activitats agrícoles tradicionals.

Ja sabem que hi altres qüestions prioritàries, però el Madriu hauria d'estar en aquesta llista per acabar d'una vegada per totes amb el tema. S'ha avançat amb matisos amb el vist-i-plau de la Unesco, però s'hauria d'exigir una informe favorable del tot. El que demana l'organisme de l'ONU és prou probable com per tenir-lo en compte, i fa l'efecte que superats tants problemes són punts de poca rellevància per aplicar però que no s'han d'ignorar.

I sobretot cal aprofundir en el treball dins d'Andorra. Ja que es vol potenciar com un destí de muntanya és l'hora que Cultura i Turisme vagi de la mà per fer conèixer aquesta joia dels nostre entorn.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT