PUBLICITAT

Mantenir el contraban a ratlla

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

El tabac ha estat una font d'ingressos i un pilar de subsistència de la pagesia, però també una mercaderia sensible que ha estat en el punt de mira dels països veïns en els moments d'auge del contraban. Divendres passat, i per la via de màxima urgència, el Govern va presentar al Consell General una nova llei de modificació de les taxes del tabac, després que a Espanya s'hagi produït un nou increment de preu.

Així, amb l'augment de vuit cèntims i mig d'euro per paquet, el diferencial amb els preus espanyols se situarà entre 1,26 i 1,51 euros per paquet: una diferència prou atractiva perquè els turistes que fumen continuïn comprant-se aquí el tabac, però no tan gran que estimuli el contraban.

Sortosament, queda lluny l'època en què el contrabandista era vist com una figura associada a la societat andorrana i l'activitat del contraban era un mitjà més de subsistència, que progressivament es va anar transformant en unes xarxes organitzades que van fer saltar els senyals d'alerta i les queixes dels estats veïns, especialment l'espanyols. Fa temps que el tabac ha deixar de ser un element que distorsioni les relacions entre Madrid i Andorra, i la permissivitat de fa molts anys es va traduir en una llei contra el contraban, sota les exigències, això sí, del Govern espanyol.

En altres ocasions, l'augment de les taxes del tabac per mantenir estable el diferencial de preus amb Espanya s'havia traduït en un increment de les importacions de tabac, ja que els fabricants optaven per nodrir els estocs al preu anterior a l'apujada. És per aquest motiu que els dos grups parlamentaris haurien pactat que aquesta vegada la tramitació es faci per la via de la màxima urgència, sense deixar marge a operacions d'aquest tipus.

Fa temps, el Govern va estimar que el llindar dels diferencials de preus amb Espanya s'hauria de mantenir entre el 35% i el 40% per no fer excessivament llamineres les operacions de contraban de tabac, i així evitar possibles conflictes amb el país veí.

Així doncs, mantenir un diferencial estable de preus evita que el contraban es dispari, però alhora conserva l'atractiu de compra per als milions de turistes que visiten Andorra, sobretot els espanyols i els francesos.

El tabac, tot i les campanyes que insisteixen en els seus efectes nocius, continua sent un producte estrella als comerços andorrans. Combinar la lluita contra el contraban i mantenir la competitivitat de preus és, encara avui, un equilibri necessari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT