PUBLICITAT

Qui paga els plats trencats de l'incivisme

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

El barret del mossèn Cinto del Parc de la Mola paga, altra vegada, els plats trencats de l'incivisme d'uns pocs brètols que, per pocs, no són menys molestos. I en última instància, està clar, som tots i cadascun de nosaltres que ho acabarem pagant: l'última reparació de l'escultura va costar-li 350 euros al Comú d'Escaldes-Engordany, una xifra que no és gaire elevada, d'acord, però que ens podríem estalviar perfectament si no fos perquè algú o alguns han decidit fer la gracieta o, simplement, han tirat un coet a la babalà.

Les revetlles han passat sense incidents destacables, és cert. Però així i tot, i més enllà del barret de pedra esberlat, un cop passada la nit de Sant Joan els efectes dels petards llançats amb poc seny eren visibles en papereres, contenidors i altres elements del mobiliari urbà. De fet, aquella nit –com passa cada any– passejar pel carrer a partir de certa hora, o conduir una motocicleta, era més aviat un esport de risc: no se sap mai quan un petard extraviat anirà a parar als teus peus o a les rodes de la moto.

No es tracta tant de restringir l'ús de petards com de deixar clares unes normes que, si bé és cert que són de sentit comú, l'experiència demostra que s'han d'explicitar per a aquells –pocs, insistim– que, quan es diverteixen, perden el respecte per les coses dels altres (privades) o de tots (públiques). Hem parlat de papereres i contenidors, però podríem afegir-hi vehicles aparcats, portals d'edificis, bústies, clavegueram...

Tal com s'apunta al reportatge dedicat a la nova destrossa que ha patit l'escultura de Sergi Mas, publicat a l'edició d'avui d'EL PERIÒDIC, comença a ser hora que els comuns s'hi posin una mica seriosos amb aquells que fan malbé a propòsit no només l'art a la via pública, sinó qualsevol element de mobiliari urbà, plaça, jocs infantils o zona enjardinada.

El Comú d'Escaldes-Engordany va amenaçar amb multes de 3.000 a 12.000 euros els vàndals que la van emprendre contra els porquets de Lalín que hi havia instal·lats a l'avinguda de Carlemany. Uns vàndals que no van arribar a enxampar.

Potser més que l'amenaça de les multes, el que cal és més vigilància. Però no només per part dels agents de circulació, sinó de tots nosaltres. Perquè segurament ens hem trobat alguna vegada amb algun incívic i no ens hem atrevit a plantar-li cara. Potser hem preferit fer veure que no ens n'adonàvem per no haver d'enfrontar-nos-hi. Al final, les seves bretolades les acabarem pagant entre tots. Tenim tot el dret de dir-los què en pensem.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT