PUBLICITAT

Pedagogia en matèria de fiscalitat

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El mateix dia en què el Consell General va aprovar l'Impost General Indirecte (IGI), els agents duaners van visitar els comerciants als seus establiments per informar-los del nou mapa fiscal. Es tracta de tota una revolució tributaria en un país amb escassa cultura de l'impost, amb molta desconfiança i acostumat a un poc control.

Andorra se situa en el camí de la resta de països pel que fa a fiscalitat, mantenint el diferencial per continuar sent atractiva fiscalment, però amb un marc jurídic que atorgui credibilitat a aquells que apostin per instaurar els seus negocis al Principat.

Pel que fa als negocis dels andorrans i residents, la màxima preocupació actualment és combatre el desconeixement existent, facilitar el pagament i evitar la morositat voluntària, com passa amb la presentació dels comptes anuals.

Així, la directora del Departament de Duana, Marta Boquera, va informar ahir que a partir de la setmana vinent s'engegarà una plataforma virtual per fer tots els tràmits relacionats amb els nous impostos sobre societats i sobre la renda d'activitats econòmiques. Amb una clau d'accés digital que s'obtindrà a l'oficina d'atenció a l'usuari de la futura Agència Fiscal i de Fronteres, els empresaris podran accedir a tots els formularis i omplir-los a través de la plataforma virtual, i més endavant, quan s'hagin de realitzar els pagaments, també es podrà fer en aquest espai. Aquesta és una més de les accions que es desenvolupen des del Departament de Duana per informar i facilitar els tràmits als empresaris per fer front al pagament dels nous impostos.

El mateix ministre Jordi Cinca ha admès que amb les primeres visites informatives han constatat el que ja percebien i és «que hi ha un gran desconeixement de tot el que se'ns acosta» i que la gent «agraeix que des de l'Administració siguem proactius». El Govern centra els seus esforços informatius «especialment pensant en els més petits», és a dir, en la xarxa de petita empresa que no té la logística comptable. Així també s'han editat uns tríptics informatius sobre l'Impost de Societats i l'Impost sobre la renda d'activitats econòmiques.

El desconeixement no pot ser una excusa per incomplir les responsabilitats, i el Govern ha de ser la garantia de que tothom juga amb les mateixes condicions i que ningú s'escapa d'aquestes responsabilitats. Les dependències de l'Agència Tributària són el pas previ a la futura Agència Fiscal i de Fronteres un cop aquesta estigui creada per llei. Mentre és positiu fer pedagogia perquè tothom sàpiga quines exigències fiscals ha d'afrontar i com.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT