PUBLICITAT

El deure d'explicar-se millor

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Cada vegada són més, i més fortes, les veus crítiques contràries a la ubicació de l'heliport nacional al roc del Patapou. La sala d'actes de La Llacuna va acollir ahir al vespre una primera reunió informativa de la Plataforma No a l'Heliport al Patapou, creada recentment amb l'objectiu d'aturar el projecte a partir de la mobilització ciutadana. Igualment, l'informe d'adjudicació elaborat pel Govern reconeix que l'emplaçament al Patapou és el «més afectat» per riscos naturals de les tres ofertes que es van presentar a concurs, segons ha transcendit als mitjans de comunicació a partir de la informació publicada ahir al matí a l'ANA.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, es referia ahir en roda de premsa a la informació que ja va donar el seu dia el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, quan es va fer pública l'adjudicació de l'heliport al conglomerat empresarial Heliand-CatHelicòpters. I aquest és potser un dels problemes: que el Govern es limiti a remetre's al que ja va dir fa quinze dies. És com quan a l'escola un alumne li diu al mestre que no ha entès alguna cosa i el mestre torna a repetir exactament la mateixa explicació. Que l'alumne no ho entengui, no invalida necessàriament l'explicació del mestre ni els arguments exposats, d'acord. Però l'obligació del docent és assegurar-se que acaba transmetent un missatge que s'entén correctament, encara que això impliqui aportar noves dades o informació que inicialment s'havia descartat perquè es creia supèrflua o excessivament tècnica.

Que la ubicació de l'heliport genera molts dubtes , més enllà que se sigui més o menys crític amb l'adjudicació, és una evidència i, abans que els dubtes no es converteixin en alarma, fóra bo que el Govern informés més i millor sobre el projecte. Per posar un exemple: la Plataforma No a l'Heliport al Patapou alerta que el vol i l'aterratge d'helicòpters en aquest indret generarà un problema de contaminació acústica. La primera vegada que es va mencionar aquest problema, des del Govern es va assegurar que el riu Valira fa més soroll. Així i tot, sembla ser que l'execució del projecte inclourà mesures per amortir el soroll. ¿No seria lògic que s'informés detalladament sobre aquestes mesures i en quin grau seran efectives?

A simple vista, s'observa que la tartera que hi ha darrere del roc del Patapou no és pas de grans blocs rocosos, per la qual cosa es pot arribar a intuir que els murs dinàmics podran contenir, efectivament, eventuals despreniments. No estaria de més, però, que el Govern, que disposa de tècnics qualificats, ho corroborés i ho expliqués millor, vist que la qüestió desperta neguit entre la població i no tothom ho veu tan clar. El Govern, com el mestre, també té el deure d'explicar-se millor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT