PUBLICITAT

Una bona notícia des d'Espanya

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'acció decidida que exigia l'FMI a Espanya per aturar l'erosió dels mercats ha vingut servida en forma de xifra, 100.000 milions d'euros, dels que Europa està disposada a posar sobre la taula per recapitalitzar la banca.

La xifra excedeix totes les expectatives que hi havia sobre les necessitats de la banca, a la qual es calculen unes necessitats de capital d'uns 40.000 milions d'euros, que podrien elevar-se a 80.000 si la situació empitjora, segons l'FMI.

Els 100.000 milions, per tant, implica que la banca espanyola estarà protegida fins i tot si es desencadena el pitjor dels escenaris, en un clar missatge als mercats, que en les últimes setmanes han castigat a la borsa i el deute.

Va ser precisament la crisi al maig de Bankia, que requerirà una injecció de capital de 23.000 milions, la que va disparar tots els temors dels inversors que el forat de capital de la banca era immens, i el que és pitjor, estava ocult .

Fruit d'aquest pànic inversor, la prima de risc –fidel reflex de la desconfiança cap a Espanya– va marcar 547 punts bàsics, cosa desconeguda en l'era de l'euro. La borsa espanyola, per la seva banda, es va desplomar fins a nivells desconeguts des del 2003.

Amb la rendibilitat del bo espanyol disparada, va arribar al 6,69%, resultava evident que Espanya no podia seguir pagant durant molt de temps aquest finançament i que havia de convèncer els mercats que el sector financer serà salvat, encara que el seu cost sigui elevat .

La notícia no pot passar desapercebuda a Andorra. Quan Espanya es constipa, Andorra agafa la grip, perquè es vulgui o no la dependència és brutal i no es pot canviar d'un dia a un altre. L'escenari espanyol és terrible, amb més de cinc milions d'aturats i moltes empreses que són viables però que no poden continuar treballant per falta de finançament. Per moltes accions positives que es facin a nivell nacional, com l'obertura econòmica, que l'economia espanyola ressusciti és vital per a Andorra, sense que això suposi que no s'hagi de treballar en altres àmbits i mercats per fer disminuir aquesta dependència que tan ens afecta.

Per això és vital aquest rescat a la banca espanyola, que donarà aire fresc a l'economia del país veí i que sense cap mena de dubte aquest aire bufarà a favor dels interessos andorrans.

Entenem que s'ha aprés la lliçó i que, si bé Espanya ha de continuar sent un aliat privilegiat, el futur passa per disminuir aquesta dependència i mirar més cap a Europa, on veritablement s'hi juguen els interessos andorrans. No queda més remei que mirar el futur amb optimisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT