PUBLICITAT

Un debat que ha seguit el guió previst

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Un clàssic de la política andorrana, mirar pel retrovisor. La segona jornada del debat d'orientació política va seguir el guió previst, amb retrets entre el líder de l'oposició i el cap de Govern. Poca cosa més, a banda de la reforma laboral anunciada el dia anterior pel Govern taronja, una reforma que és més fruit de la necessitat imperiosa d'acabar amb aquest buit que de la real voluntat de tirar-ho endavant, però benvinguda sigui perquè Andorra deixi de ser una illa pel que fa als drets laborals.

El d'ahir va ser sense dubte la jornada més interessant, amb una forta càrrega política. Bartumeu va acusar DA de ser els hereus dels que van fomentar el bloqueig i van precipitar el fi de l'anterior legislatura, una afirmació que ningú li pot rebatre perquè DA s'ha alimentat de molts polítics que abans eren a l'oposició, i Martí va replicar recordant al PS que va ser el poble a les urnes qui va decidir, una altra evidència irrefutable perquè va ser el PS qui va perdre les eleccions.

Massa retrovisor per a un futur per a Andorra incert a causa de la crisi econòmica. Això és el que veritablement interessa al ciutadà i saber quines accions serviran per superar aquest mal tràngol que tant fa patir a moltes famílies del país.

En un breu resum del debat, el cap de Govern, durant el seu torn de rèplica va acusar Bartumeu d'utilitzar «frases que fa més de 20 anys que va dient» i que en el decurs de la seva intervenció «tenia l'oportunitat, i l'ha perduda, d'explicar quin país volen». En tot cas, i referint-se a les acusacions de Bartumeu dirigides a Martí de provocar el bloqueig i la caiguda de Bartumeu com a cap de Govern en la legislatura 2009-2011, va afirmar que «qui no li va deixar continuar, va ser el poble d'Andorra, i això és la democràcia» per recordar-li que va passar de 14 consellers generals a només sis parlamentaris. En la contrarèplica Bartumeu va insistir en la teoria que Martí va propiciar el bloqueig i no va acceptar les lliçons de democràcia ja que ells van reconèixer la victòria electoral mentre que «vostès no van voler reconèixer qui va guanyar» l'any 2009 amb una majoria relativa.

Bartumeu continua insistint en què DA és en realitat un partit que es deixa moure pels fils de determinats lobbies, especialment el bancari, mentre que l'estratègia de DA parteix de la base que és el Govern qui està acordant decisions, algunes impopulars, per sortir de la crisi sense el suport del PS, que evita així el desgast polític de determinades iniciatives.

En el fons és el joc polític que no sorprèn ningú, sobretot quan hi ha una força amb una majoria tan aclaparadora.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT