PUBLICITAT

Rescatar la Justícia del col·lapse

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La crisi actual agreuja el col·lapse de la Justícia: no és cap secret que, en època de vaques flaques, creixen els impagaments que afecten tant les administracions públiques com els privats. No és estrany, doncs, que en ple debat de les proposicions de llei presentades pels comuns amb l'objectiu de «posar a zero» el termini de tres anys cada vegada que es produeixi un fet interruptor de la prescripció, tant el Govern com el grup que li dóna suport anunciessin la voluntat de legislar també contra la morositat que afecta les empreses –fins al punt que algunes d'aquestes empreses acaben tenint problemes de liquiditat precisament per culpa dels seus morosos particulars.

És d'agrair que aquesta qüestió, encara que hagi arribat al Consell General de la mà dels set comuns, s'abordi des d'una perspectiva general i que, de la mateixa manera, es vulgui arribar al fons de la qüestió, que no és altre que dotar la Justícia dels recursos necessaris per sortir de la situació de col·lapse en què es troba i que, lluny de solucionar-se, va de mal en pitjor. En aquest punt, hi van estar tots d'acord –Govern i grups demòcrata i socialdemòcrata.

D'altra banda, i tornant a la lluita contra la morositat que afecta les administracions comunals, que era l'objecte de les dues proposicions de llei presentades al Consell General, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va ser el primer en alertar que el termini de prescripció dels deutes envers els comuns no es pot tornar a «posar a zero» indefinidament perquè això generaria una situació d'inseguretat jurídica als administrats. En aquest punt, uns i altres també van estar d'acord, tal com va manifestar minuts més tard el conseller demòcrata Xavier Montané.

I és ben cert que no es tracta de generar inseguretat jurídica als administrats, però perquè els ciutadans siguin iguals davant l'Administració, cal assegurar-se en primer lloc que tots i cadascun d'ells compleixen amb les seves obligacions tributàries i que el sabut col·lapse de la Batllia no acaba incentivant l'impagament de multes i tributs. Al final, ens acabem remetent altra vegada a la frase que més es repeteix entre els estaments judicials del país: «Una Justícia que és lenta no és Justícia».

Per això, un altre motiu d'alegria és que aquest dijous, en el decurs de la sessió ordinària del Consell General, el ministre Jordi Cinca anunciés l'elaboració d'un pla per agilitzar i modernitzar la Justícia, que treballaran conjuntament el Govern i el Consell Superior de la Justícia. Sembla, doncs, que finalment es posa fil a l'agulla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT