PUBLICITAT

Comptador en marxa per als comuns

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Ja se sap que bufen vents tempestuosos per als Comuns, però l'informe presentat dimarts pel Cercle d'Economia dóna el temps de reacció gairebé per esgotat. L'estudi es por titllar d'alarmista però alhora de realista. Les caixes estan buides i ara no és moment d'estalviar, simplement perquè no hi ha diners que es van dilapidar en temps de bonança, i per tant s'imposa la contenció. L'estudi, elaborat per Fernando Álvarez i Dolors Plana, dóna un termini de sis mesos (fins a final d'any) per fer un replantejament que contempli les reduccions en el cost de personal i en les depeses de béns de consum. La situació és crítica, i molt, i la xifra de que les despeses de funcionament s'han doblat en 11 anys ho diu tot. Cal un canvi de mentalitat, adaptat als moments de crisi que ens toca viure, i que quedi clar que des d'aquest mitjà no ens posicionem a favor d'acomiadaments dins de la funció pública.

Les conclusions del Cercle volen ser optimistes. Segons la institució, es pot revertir la situació i fer uns comuns amb estructures raonables. Però alerten que la situació ha de canviar el més aviat, tot i que cap parròquia vol assumir el cost polític que repercutiria d'aquesta acció. I és que hi ha 180 milions d'endeutament, una xifra que heretaran les properes generacions.

El gran problema, segons va manifestar González és el cost polític que tindrà posar aquests plans en marxa. Són decisions complicades per a uns comuns que porten molt poc temps al poder i que podrien acabar pagant-lo a les urnes, però per una vegada s'ha de deixar de governar a curt termini per treure rèdit electoral i s'ha de pensar en el bé general del país. Mancomunar serveis, debatre amb el Govern quins serveis han d'assumir les corporacions, deixar d'engrossir les plantilles, alimentar el dinamisme dins de la parròquia per crear noves empreses... Són moltes les accions en via d'execució que poden ajudar a alleujar la situació de les finances comunals. Sense anar més lluny, ahir el Consell de Ministre va decidir ahir tramitar la proposició de modificació de la llei de finances comunals. L'objectiu del ja projecte de llei és la flexibilització del termini de prescripció perquè els comuns puguin disposar de temps suficient per cobrar els deutes dels ciutadans, mentre no hi hagi una normativa que possibiliti l'execució dels actes administratius per part de la mateixa administració. Si el Consell aprova els canvis proposats pel Govern, el comptador es posarà a zero quan l'administració exigeixi el pagament de forma fefaent al deutor. I si es fa la suma, la xifra final que sumen els deutors és realment astronòmica per a institucions tant petites.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT