PUBLICITAT

Solidaritat en temps de crisi

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Igual que lloàvem, fa un parell de dies, la solidaritat de què ha fet gala la societat andorrana amb el ministre Jordi Cinca, arran de l'atac amb arma de foc que va patir el seu domicili la matinada de diumenge, avui ens fem ressò de la iniciativa del Grup Heracles i dels seus treballadors, que ahir mateix van fer efectiva una important donació d'aliments al Banc d'Aliments de Càritas Andorrana. La tasca de Càritas pren una especial rellevància en aquests moments de crisi, donant resposta immediata a situacions de precarietat mentre no s'hi troba una solució a mitjà termini –a través del Govern, els comuns o els programes que desenvolupa la mateixa entitat eclesiàstica. Però per desenvolupar aquesta tasca, Càritas necessita l'aportació solidària de persones i empreses. El seu eslògan és clar en aquest sentit: «ajuda'ns a ajudar».

De fet, els responsables de l'entitat constaten que, en temps de crisi, reben més donacions. L'explicació que hi troben rau en el fet que la població en general està més sensibilitzada amb la situació de precarietat en què es troben persones molt properes.

No es tracta de la caritat entesa com al segle XIX, sinó d'una pràctica solidària davant la constatació que els ideals d'igualtat i justícia social encara es troben lluny de materialitzar-se efectivament i sense excepcions. En definitiva, una pràctica que en cap cas no perpetua les desigualtats, ni ho pretén, sinó que busca pal·liar situacions extremes abans de proporcionar les eines necessàries per sortir d'un pou en el qual, malauradament, tots podem caure algun dia.

Ahir van ser les empreses del Grup Heracles, però el Banc d'Aliments rep el suport de grans superfícies del país com Pyrénées, Sant Eloi, River, Andorra 2000 i Escale, així com del Govern. I els donatius de ciutadans que, anònimament, fan la seva aportació.

Com dèiem, en temps de crisi som més solidaris i, sobretot, som més solidaris amb els de casa. Les xifres del darrer informe de Càritas no ens poden deixar indiferents: en total, 1.232 persones o famílies van acudir a l'entitat l'any passat 338 persones al programa Rober, 298 usuaris a Atenció Primària, 220 beneficiaris de les campanyes de Nadal, 152 famílies al Banc d'Aliments, 86 al projecte Voluntariat, 83 usuaris al programa Transeünts, 51 beneficiaris de Suport i 4 persones a Mou-te. En conjunt, un 5% més de persones ateses respecte a l'any anterior.

I molta atenció: el 67% de les persones van ser ateses per Càritas per primera vegada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT