PUBLICITAT

El toc d'atenció del Moneyval

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Març del 2013: és la data fixada pel Consell d'Europa perquè Andorra lliuri un informe de seguiment, mitjançant el qual haurà de donar compte de la implementació de les recomanacions fetes pel Moneyval, amb l'objectiu que el Principat reforci els mecanismes de lluita contra el blanqueig de capitals. I és que els deures s'estan fent –el Moneyval no només no ho dubta, sinó que reconeix explícitament el progrés que el país ha fet els últims anys amb relació a la legislació en matèria de prevenció i repressió del blanqueig i el finançament del terrorisme. Però, ens agradi o no, encara estem lluny dels requisits que marquen els estàndards internacionals i és per aquest motiu que l'informe de l'agència internacional ens fa un toc d'atenció.

L'objectiu del Moneyval, constituït el 1997, és que els seus membres disposin d'un sistema eficaç per controlar el blanqueig i el finançament del terrorisme i que respectin les normes internacionals en aquesta matèria. Aquest control s'efectua a través d'informes periòdics per països sobre el compliment dels estàndards internacionals. El que es va fer públic ahir és precisament un d'aquests informes, corresponent a la quarta fase d'avaluació –el Moneyval sotmet els Estats a un procés d'avaluaicó cada quatre anys.

El març de l'any passat, l'equip d'avaluadors del Moneyval van recopilar la informació que ha servit per elaborar el seu informe sobre el grau d'acompliment per part d'Andorra en matèria de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. Al llarg de la seva estada a Andorra els avaluadors del Moneyval van mantenir una seixantena d'entrevistes amb representants de diverses institucions i entitats andorranes. Al final, tot i l'optimisme i la confiança amb què s'havia encarat aquest procés, el resultat no ha estat tan positiu com s'hauria pogut preveure. Bàsicament perquè l'informe posa en relleu tot el que queda per fer. És més, insta el Govern a dotar de més mitjans, tècnics i humans, la Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF), cosa que implica, necessàriament, més recursos en una època d'austeritat a les administracions públiques.

Però ja se sap que l'estalvi no pot ser indiscriminat i queda clar que, si volem portar els deures al dia en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals, i que així ens ho reconegui el Moneyval, serà necessari reforçar la UIF tal com se'ns demana. El Govern n'ha pres nota i ahir mateix anunciava que tant la UIF com les instàncies judicials es dotaran de més recursos. A veure què ens diu el Moneyval d'aquí a una mica menys d'un any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT