PUBLICITAT

Treballar amb plena seguretat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Anar a treballar es anar a guanyar-se la vida, no a deixar-la. Els accidents laborals estan relacionats amb la seguretat a la feina, i per això, amb els avenços dels darrers anys s'ha aconseguit que aquests disminuïssin any rere any fins arribar el 2011 als 3.725. Tot i així, aquesta xifra s'ha de contextualitzar, també, amb el fet que la massa d'assalariats ha anat descendint progressivament.

Durant el 2011 es van produir un 7,3% menys d'accidents laborals que al 2010, passant de 4.019 accidents al 2010 a 3.725 al 2011. Això, però, no representa una millora tan significativa si es fa el càlcul en relació a la massa d'assalariats, que el mes d'octubre, (la darrera dada registrada pel servei d'Estadística) era de 35.057 treballadors. Així, el percentatge d'accidents laborals al 2011 és del 10,6% del total d'assalariats, mentre que al 2010, i tenint en compte les dades d'assalariats al mateix mes, era del 10,9%.

No hem de ser gaire optimistes. Segons l'informe que acaba d'afer públic l'Observatori de Riscos Laborals (ORLA), Andorra se situa en la part alta de la mitjana europea pel que fa a la sinistralitat laboral. És una dada molt preocupant, perquè anar a la feina no ha de ser motiu de risc i molt menys de patir accidents o fins i tot de perdre la vida.

És clar que el risc zero no existeix, i menys en determinats sectors, i que molts cops la responsabilitat d'una imprudència recau en el mateix treballador, però és el patró qui està obligat a disposar i a fer respectar les normes de seguretat.

L'índex de sinistralitat laboral d'Andorra se situa entre un 8 i un 9% per sobre de la mitjana europea, segons es reflecteix en el primer informe anual de l'Observatori de Riscos Laborals d'Andorra (ORLA) corresponent al 2011. Les dades posen de relleu que des del 2006 el nombre d'accidents laborals ha disminuït, una davallada que, segons l'ORLA, va lligada a la disminució en el nombre d'assalariats. Pel que fa als accidents mortals, la comparativa amb les dades del 2008 destaca que Andorra se situa 0,5 punts per sobre de la mitjana europea.

De tota manera, des de l'Observatori creuen que a mesura que es desplegui la Llei de seguretat i salut en el treball i el canvi d'hàbits de les empreses sigui una realitat, el nombre d'accidents i de baixes disminuiran i se situaran en la mitjana europea.

Es tracta d'una situació a tenir molt en compte. La seguretat en el treball ha de tenir un tracte impecable i la conscienciació ha de ser compartida entre treballadors i empresaris, sobretot tenint en compte que Andorra disposa d'una eina en forma de llei que és la fórmula per a no distingir-nos d'Europa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT