PUBLICITAT

L'obra de la Seu... de la Justícia

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El Col·legi d'Advocats ha celebrat un any més la tradicional Cerimònia de la Toga i entre el seu degà, Francesc Badia, i el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, han fet sentir velles reivindicacions. Velles reivindicacions que es resumeixen, ras i curt, en dotar l'Administració de Justícia de més recursos. Ara més que mai, ja que ara més que mai augmenta el nombre de persones que recorren a la Batllia per casos laborals i relacionats amb impagaments.

Tot plegat avança molt lentament. I no només l'anhelada nova seu de la Justícia, descartada de moment per les restriccions pressupostàries. Ara per ara, no s'ha trobat tampoc una solució a l'execució de les sentències administratives, que s'acumulen per desenes de milers. La llei de la carrera judicial «s'està treballant», diu el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, però és que fa tant de temps que sentim que «s'està treballant»... Per no parlar del codi de procediment civil, que ja s'entén que és tècnicament complicat... ¿Però algun dia veurà la llum, no?

En el moment d'accedir al càrrec, Enric Casadevall es va comprometre a avançar un any la informatització de la Justícia, de manera que la implementació del nou sistema informàtic sigui una realitat el 2014. No es tracta només de millorar les eines de treball, sinó, sobretot, d'agilitzar els procediments. Això hauria de permetre que l'administració de Justícia sigui «més ràpida i eficaç», amb paraules del mateix president del CSJ. Casadevall, tal com ho havia fet abans el seu predecessor, Lluís Montanya, alerta que «una Justícia que és lenta no és Justícia».

El cost de l'esmentada informatització s'ha xifrat en 1,6 milions d'euros. Que són diners, d'acord. Però el cost s'ha d'avaluar amb relació al benefici i, en aquest cas, sembla que la modernització tecnològica de la Justícia permetria fer un salt qualitatiu important.

Les restriccions pressupostàries que imposa la conjuntura no poden paralitzar les reformes necessàries. Com a mínim, no totes. Els responsables del Consell Superior de la Justícia han heretat unes prioritats, que passen per posposar la construcció de la nova seu de la Justícia. Pel que han dit fins ara, però, no es resignen a allargar gaire més la modernització dels mitjans tècnics. I sigui més o menys popular anunciar determinades despeses, haurien de tenir el suport social necessari. Perquè tots volem que la Justícia sigui Justícia, és a dir, que la Justícia sigui àgil i eficaç.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT