PUBLICITAT

S'ha tocat fons: cal veure com es creix

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Si hi ha un producte bàsic aquest és sense cap mena de dubte l'alimentació. Des del cap de Govern fins, passant per la Cambra i l'opinió de diversos economistes, hi ha coincidència en què aquest serà –ja és– un any molt dur per a tots els sectors, ja que l'economia encara no acaba d'arrancar i és massa temps el que les empreses intenten resistir.

Com dèiem, l'alimentació és un indicador excepcional que ens mostra fins a quin punt ha caigut el consum, d'una banda pel descens de la població a causa de l'atur i de la gent que abandona el país, perquè també es redueix el nombre de visitants, i d'altre perquè la mateixa població del país gasta menys i les marques blanques estan en auge.

La caiguda del consum que s'està patint a tota Europa i també al Principat ha deixat al comerç en xifres negatives. L'afectació de les vendes en aquest sector és especialment sensible a Andorra, i segons xifres del darrer any, la caiguda pot ser d'una desena part menys que al 2010. I particularment, on més s'ha retallat el cistell de la compra del país no va ser en relació a vehicles, mobiliari o fins i tot electrònica. Va ser a l'alimentació, seguida de la moda, on els resultats han sigut pitjors i on es nota més forta la davallada de clients.

Segons l'enquesta de conjuntura que elabora dos cops l'any la Cambra de Comerç, la xifra de vendes total va ser al 2011 un 11,6% inferior a l'any anterior. Són xifres que s'extreuen de les dades que ofereixen les empreses a l'institució andorrana. En aquest estudi, es remarca que qui més va patir la caiguda de vendes al darrer exercici va ser l'alimentació. La facturació es va enfonsar un 16,5% menys.

Ahir mateix, durant la presentació de la Síntesi d'indicadors socioeconòmics de BPA s'apuntava que l'any passat va ser un mal exercici, i fent un esforç de lectura positiva, sembla que aquest any hem tocat fons, per la qual cosa no queda més que el camí de la recuperació. Des de BPA es van assenyalar dos punts positius, com és el creixement dels recursos gestionats pels bancs i l'augment durant el 2011 de turistes que pernocten a Andorra. La resta d'indicadors són negatius: caiguda dels assalariats per cinquè anys consecutiu, menys matriculacions, i la reducció dels trànsit telefònic i del consum d'energia, el que denota un descens importat de la producció i els serveis.

Com dèiem s'ha tocat fons i per tant s'ha de començar el trajecte de la recuperació. En mans dels polítics no està solucionar la crisi de cop, sinó el ritme de creixement i buscar alternatives per evitar la dependència d'Espanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT