PUBLICITAT

El debat sobre el relleu de Sistach

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els sectors més conservadors de l'Església catòlica han començat a mobilitzar-se per promoure el bisbe de Terrassa, José Antonio Saiz Meneses, com a substitut del cardenal de Barcelona, ??Lluís Martínez Sistach, que ahir va presentar la seva renúncia al Papa en complir l'edat reglamentària de 75 anys.

En qualsevol cas, tots els experts religiosos consultats per Efe han confirmat que és probable que el relleu de Martínez Sistach no es produeixi en dos anys, ja que no té cap problema de salut i la seva gestió està molt ben valorada per les instàncies vaticanes.

També han destacat la bona sintonia entre el Papa Benet XVI i el cardenal Sistach, sobretot després de l'èxit de la visita del Sant Pare per consagrar la basílica de la Sagrada Família.

Això no impedeix, però, que ja s'hagin començat a fer travesses i que el nostre copríncep, Joan-Enric Vives, hi figuri en totes elles. Del seu perfil es valora el seu ofici diplomàtic com a cap d'Estat d'Andorra i les bones relacions que manté amb els sacerdots. Però no es pot obviar que l'Església espanyola, està controlada pel sector més ultraconservador, com és el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Antonio María Rouco Varela.

Seria molt estrany que l'Església controlada des de Madrid doni el seu vist i plau a un arquebisbe, Vives, que no ha amagat mai el seu compromís amb la independència de Catalunya i el seu caràcter marcadament progressista.

Els vents que bufen a Espanya són extremadament conservadors, tant dins de l'Església com en l'ambient polític amb el salt del PP al poder.

En canvi, els sectors més moderats de l'Església catalana veuen el bisbe de Terrassa, José Antonio Saiz Meneses , i a l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol amb recel, i prefereixen que siguin nomenats altres bisbes que consideren més dialogants, oberts i en sintonia amb la realitat catalana, com Joan-Enric Vives, nascut a Barcelona i que també va ser bisbe auxiliar d'aquesta arxidiòcesi. En tot cas, encara que no sigui probable un relleu immediat del cardenal Sistach, Andorra segueix amb molta atenció el procés, que suposaria un trasbals important per tot el que significaria un canvi al capdavant del Bisbat d'Urgell.

Cal recordar però, que el Concordat entre Andorra i la Santa Seu va entrar en vigor el 13 de desembre de l'any 2008, i que el text preveu igualment la creació d'una comissió paritària entre les dues parts «per proposar solucions davant eventuals situacions que es presentin». Andorra, per tant, se suposa que hauria de ser consultada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT