PUBLICITAT

Austeritat al Consell: una qüestió d'equitat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

La Sindicatura ha fet la proposta a la Junta de Presidents: les retallades salarials que afecten la majoria de treballadors públics es traslladaran també als empleats del Consell General a partir del mes vinent. I atenció al més important: la voluntat és aplicar la mateixa recepta a tots els càrrecs de la institució parlamentària –consellers generals, síndic i subsíndica– i a tot el personal dels organismes que depenen del Consell General (Raonador del Ciutadà, Agència de Protecció de Dades i Tribunal de Comptes).

Va ser la subsíndica, Mònica Bonell, qui va traslladar la proposta a la Junta de Presidents, on precisament participen els presidents dels dos grups parlamentaris, Ladislau Baró (grup demòcrata) i Jaume Bartumeu (grup socialdemòcrata). De fet, la decisió d'aplicar aquesta rebaixa salarial es prendrà formalment en una reunió propera de la Sindicatura –possiblement, dilluns vinent– i la intenció és que l'aplicació sigui simultània tant a la nòmina dels treballadors com a la dels càrrecs electes. De fet, la decisió sobre la retribució dels consellers l'han de prendre els grups parlamentaris, i el grup demòcrata –majoritari– ja s'hi ha pronunciat a favor.

Des del grup socialdemòcrata, en canvi, opten per un silenci prudent fins que la Sindicatura no adopti efectivament aquesta mesura. A ningú no se li escapa que el Partit Socialdemòcrata està en contra de la Llei de mesures de contenció de la despesa en matèria de personal, que afecta personal i càrrecs de l'Administració general i altres organismes públics, bàsicament perquè consideren que, abans de retallar sous, s'hauria d'haver abordat la reforma de la Funció Pública –vaja, que s'hauria hagut de posar ordre a la casa. Per tant, és possible que els socialdemòcrates no estiguin d'acord tampoc amb la rebaixa salarial als treballadors del Consell.

Una altre tema és la rebaixa del sou dels consellers. Aquí és difícil que ningú s'hi oposi. Al capdavall, la ciutadania espera que els representants polítics siguin els primers en estrènyer-se el cinturó quan la situació és la que és i, de sacrificis, n'ha de fer tothom.

Des de Demòcrates per Andorra asseguren que no s'entendria que les retallades no afectessin els treballadors de la institució parlamentària, si bé és cert que, quantitativament parlant, són molt pocs –menys de cinc–els empleats que cobren més de 3.000 euros i, per tant, veuran reduïda la seva nòmina. I està clar que, enmig de l'onada d'austeritat a les administracions públiques –els comuns tampoc no estan afectats per la llei, però ja han començat a rebaixar sous–, els consellers generals no poden restar al marge. Qüestió de coherència, sí. Però, sobretot, qüestió d'equitat i d'exemplaritat en el cas dels càrrecs electes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT