PUBLICITAT

Alguna cosa més que el domicili fiscal

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'Empresa Familiar Andorrana (EFA) va convidar ahir el president de l'empresa Zinio Internacional, Joan Solà, que va parlar de «les oportunitats de l'economia digital». Una xerrada que més aviat va deixar un regust agredolç als assistents: la conclusió del president d'aquest important quiosc digital –ofereix revistes a 69 països del món– és que Andorra és efectivament un país atractiu per a les empreses del sector de les noves tecnologies, però ho és sobretot pel seu marc fiscal. Dit d'una altra manera: és més fàcil que hi hagi empreses interessades a establir aquí el seu domicili fiscal que no pas a traslladar--hi la producció. ¿El motiu? Els pocs enginyers que hi ha al país i les mancances pel que fa a les infraestructures de telecomunicació.

Però no sembla que el Govern estigui disposat a tirar la tovallola i a acceptar que Andorra es converteixi en la seu fiscal de tot d'empreses que tindrien localitzada la seva producció en altres països del món. Almenys això és el que es desprèn de les paraules del ministre de Finances, Jordi Cinca, que també va participar en l'acte organitzat per l'EFA.

D'aquesta manera, Cinca va declarar que les aspiracions d'Andorra han d'anar més enllà de convertir-se en la seu corporativa d'aquestes empreses: «hem d'aspirar a tenir una part de la producció a Andorra».

El que està clar és que, tal i com ja s'ha dit tantes altres vegades, el procés d'obertura econòmica no es pot limitar només a la modificació del marc legal. Serà imprescindible una acció proactiva per part del Govern, amb l'objectiu de captar empreses que ens puguin interessar estratègicament, que generin riquesa –amb la creació de nous llocs de treball i no només a partir dels impostos que paguin a l'Estat. I també queda clar que aquesta acció, a més de la captació d'empreses, haurà d'anar encaminada a fomentar la creació de les condicions necessàries per a l'establiment efectiu d'aquestes empreses i, com a mínim, d'una part de la seva producció.

Si el missatge de Joan Solà deixava aquest regust agredolç, la companyia tecnològica Indra protagonitzava la bona notícia del dia. I és que, segons va informar el Govern mitjançant comunicat, l'empresa ha manifestat la voluntat d'instal·lar al Principat una de les seves seus corporatives. És per aquest motiu que ahir mateix una delegació de l'empresa, encapçalada pel director d'Administracions Públiques i Sanitat Global, Lorenzo Canales, i el director Territorial, Jordi Marín, es va reunir amb el cap de Govern i el ministre de Finances.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT