PUBLICITAT

Detectar als infractors

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El 21 de febrer va entrar en vigor les noves modificacions comptables. Les 10.000 empreses del Principat han de posar en ordre el ball de números per adaptar-se als canvis que s'han introduït en el Reglament de formulació dels comptes anuals consolidats i en el Pla general de comptabilitat amb l'objectiu, segons el Govern, de facilitar la tramitació a l'hora d'entregar els comptes. Precisament per aquest motiu, el Govern justifica el canvi en el llindar econòmic per presentar els comptes simplificats: abans de la modificació estava en els 250.000 euros i ara passa als 600.000 euros, amb un nou model de règim simplificat, en el qual la introducció de dades serà més fàcil. Aquesta modificació del llindar permet que un 60% de les empreses del país es beneficiï del règim simplificat».

Un altre canvi destacable és que els empresaris amb una facturació de menys de 150.000 euros no hauran de presentar el comptes (abans el llindar estava en els 100.000 euros), ara bé, tindran l'obligació de presentar una declaració jurada amb la xifra total d'ingressos. En el cas de l'incompliment d'aquest tràmit, les empreses podran ser sancionades amb multes de 600 a 2.000 euros, en funció del volum de l'empresa. La presentació dels comptes s'ha de veure com un fet habitual més que com una obligació, que també ho és. Per fi es coneixen les dades, i el Consell de Ministres va decidir ahir publicar al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra les 3.400 empreses que encara no han presentat els comptes del 2010, i obrir els pertinents expedients sancionadors. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va recordar que l'obligatorietat de presentar els comptes era fins el passat mes de juny de l'any passat, i que s'han fet diverses accions per recordar i ajudar els empresaris, però que finalment s'ha de sancionar els que no ho han fet. Fins la setmana passada, el 42% de les empreses encara no havien presentat ni els comptes ni el justificant conforme no els han de presentar, mentre que 4.700 sí que els van presentar.

Ara bé, s'ha de filar molt prim i ajustar les dades. Pot resultar sorprenen que no se sàpiga les empreses que han cessat la seva activitat, perquè això desvirtua les dades de forma enorme. En total, el llistat inclou 3.404 societats que no han presentat al registre la documentació, tal i com preveu la Llei de la comptabilitat dels empresaris. Aquesta llei considera com a infracció comptable greu l'incompliment de les obligacions de dipòsit al Registre. Cinca ha precisat que «no hi ha possibilitat de diferenciar les que són societats actives de les que no tenen activitat», una situació que s'haurà de resoldre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT