PUBLICITAT

Creix l'atur malgrat les accions

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El Govern va aprovar el febrer el programa per donar feina a 160 aturats, i es va posar en marxa el mes passat. Al pla s'hi destina un pressupost al voltant d'un milió d'euros, l'equivalent al salari mínim per a aquestes 160 persones i durant sis mesos. Es tracta d'un programa temporal, amb una durada d'un any, que s'afegeixa les altres prestacions per desocupació que ofereix l'Administració i que ha de representar un primer pas en la configuració d'un Pla integral de solidaritat. Aquest es desenvolupa en el marc del Codi de Relacions Laborals, així que se signaran contractes per sis mesos, amb un de prova. La jornada laboral serà la ordinària setmanal, i el salari, el mínim vigent, de 951 euros bruts (899 euros nets).

Vint dies després d'endegar el programa de treball temporal a l'Administració, 14 persones ja havien tancat un contracte laboral. Es tracta de pintors, fusters, paletes, soldadors o administratius, entre d'altres. En total s'havien validat 63 demandes de feina efectuades per 12 departaments o serveis públics. La intenció és cobrir 31 d'aquestes places abans de l'1 de maig, i la resta a partir de llavors. En cap cas posarem en dubte l'oportunitat de qualsevol pla que ajudi a donar feina a persones desocupades, encara que sigui amb la precarietat de sis mesos.

Però com ja va vaticinar el cap de Govern, aquest serà un any dolent, molt dolent, i les dades que es van anunciar dijous passat no fan més que confirmar aquests mals auguris de qui regeix el destí del país.

Malgrat aquest pla d'ocupació temporal l'atur no té fre. Les dades continuen sent negatives i apunten a que l'exercici seguirà amb un creixement de l'atur, que és la basa principal de la reactivació i de la recuperació del consum.

El Servei d'Ocupació ha tancat el mes de març amb 1.055 persones inscrites, de les quals 855 estan en recerca de feina. Aquesta xifra suposa un augment del 3,5% respecte al mes anterior, quan hi havia 834 persones en recerca d'un lloc de treball. Sense ànims de caure en el pessimisme, mentre els salaris estan congelats, s'apliquen retallades al sector públic i privat i augmenta la desocupació, els preus va pujar el mes passat un 0,4% situant l'Índex de Preus al Consum (IPC) en el 2,1%.

Tot això crea un escenari desolador. Hi ha més dades: el 5,5% de la població andorrana vivia el 2009 per sota el llindar de pobresa relativa. Per sota d'aquest llindar, que se situa als 706 euros per persona al mes o als 2.047 euros mensuals per una família de dos adults i dos menors, es considera que hi ha precarietat i que són necessàries ajudes. Hi ha doncs molt treball per fer més enllà de sis mesos de treball.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT