PUBLICITAT

Una obligació legal que ja existeix

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir que a partir d'ara s'establirà l'obligació legal d'informar sobre els comptes oberts en entitats financeres situades a l'estranger, dins del pla de lluita contra el frau fiscal que s'aprova avui. Aquesta obligació afectarà tant titulars com a beneficiaris o a aquells que figuren com autoritzats o amb poders en aquests comptes, va puntualitzar Montoro al Congrés dels Diputats durant la seva defensa de les diverses mesures tributàries o administratives dirigides a la reducció del dèficit públic. També es va informar d'altres títols, valors o drets representatius del capital social, fons propis o patrimoni d'entitats, així com d'assegurances de vida o invalidesa, béns mobles i immobles contractats amb entitats establides a l'estranger, segons una nota difosa després pel Ministeri.

El Ple del Congrés dels Diputats va convalidar ahir el reial decret llei pel qual s'introdueixen diverses mesures tributàries i administratives dirigides a la reducció del dèficit públic, entre les quals hi ha l'amnistia fiscal. En la norma s'estableix un gravamen especial per afavorir l'aflorament de les rendes no declarades, mesura amb la qual el Govern espera recaptar 2.500 milions d'euros aquest any. En concret, s'aplicarà un gravamen del 10% en les rendes no declarades dels contribuents de l'IRPF, l'impost de societats i la renda de no residents. A més, s'estableix altre gravamen especial del 8% per a la repatriació de dividends o rendes derivades de la transmissió de participacions.

No es pot parlar res més que de sorpresa tremenda, en llenguatge col·loquial de vendre la moto. D'una banda és gairebé impossible que es compleixin les previsions perquè aflori el que el Govern espanyol anomena diner negre o exiliat, sobretot per la inestabilitat econòmica que viu l'Estat veí i el greuge comparatiu que implica aquesta amnistia –paraula que tan molesta–, i d'altra banda, quan Montoro afirma que s'establirà una norma legal per obligar a informar sobre els comptes oberts en entitats financeres situades a l'estranger, no està més que reiterant el que ja funciona des de fa anys a Espanya, com és que els obligats tributaris hagin de declarar a Hisenda els comptes que disposen a l'estranger.

Sembla per tant que es tracta més d'una política de la por de cara al contribuent, de pressió per gratar diners d'allà on sigui, però de poca efectivitat, que és el que necessita Espanya en uns moments tan delicats com els actuals.

Treure's de la màniga una obligació legal ja existent es poc seriós. Millor hagués estat recordar aquesta obligatorietat des de Madrid.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT